Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Save the Swans – eller hur slarvig planering stjälper mer än hjälper

Erfarenheter angående den biologiska mångfalden på och kring naturreservatet Agön-Kråkön.

Samtliga lokalbor på öar och fastland kring Jungfrukusten kan vittna om ett mycket rikt och unikt liv i såväl vatten som på land och i luften. Naturreservatet Agön-Kråkön är dessutom en föryngring av ett tidigare naturreservat och så även ett sälreservat för knubbsäl och gråsäl.

Vid min vistelse på Agön i vintertid (2017–2018) kunde jag dagligen observera två stycken juvenila havsörnar samt två adulta av samma art. Det är sedan länge bekräftat att havsörn årligen häckar i och kring naturreservatet.

Under höst och vår rör sig hundratusentals flyttfåglar längs östersjökusten och pärlbandet av öar på Jungfrukusten utgör vilo- och födoplatser för en mängd av dessa fåglar. I Tärnöviken, väster om Gretas Klackar, kunde jag under några dagars tid på våren räkna 34 stycken Knölsvan-par. Upp emot 68 enskilda individer.

Örnarnas födosökområden innefattar utan tvekan Gretas Klackar, och det gör även flyttfåglarnas sträckning över området, deras rastplatser och födosökområden – något som ofta överförs från generation till generation inom gruppen djur.

Östersjön som innanhav hotas också av invasiva arter, till exempel Smörbulten, som tar över viktiga känsliga fiskebestånd. Redan i Ålands skärgård upplever man problem med försvinnande strömmingsbestånd och svårigheter för fisken att leka på grund av trålares stora inverkan på artrikedomen.

Rapporter om återfunna dumpningsplatser av tungmetaller från industri samt gifter från framställning av krigsmaterial och gaser är redan kända katastrofala stressfaktorer för Östersjön som biom. Det är därför viktigt att analysera och ta i beaktande flertalet olika känsliga miljöer i och kring naturreservatet Agön-Kråkön samt Östersjön som unikt naturvärde. Östkusten utgör den längsta svenska kusten och har under Sveriges historia utgjort ett stort kulturhistoriskt och naturhistoriskt värde och är i samtiden ett världsunikt och mycket ömtåligt område vars flora och fauna, samt kulturella unikum i den största mån det går, bör skyddas och bevaras.

Slutsatsen blir att det finns mycket lämpligare och mer tillgängliga platser att uppföra kraftverk för grön energi, än att placera dessa i direkt anslutning till en biom med påvisat unikt och känsligt djur- och naturliv, i ett innanhav vars biologiska massa redan är hotad av både naturliga processer av förändring, såväl som stark mänsklig påverkan.

Carl Hedlund - Ö-vervintraren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel