Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Satsa på bättre bryggor och fler båtplatser för Jungfrukustbesökare!

Jag och många med mig har mött otaliga besökare som besviket tvingats dra vidare eller i bästa fall ankrat upp utanför denna för barnfamiljer så fina badstrand, skriver båtägaren Olof Johansson. Hamn- och skärgårdsförvaltaren på Söderhamns kommun ger svar direkt.

Annons

I dag på morgonen den 26 juni ser vi att man har en satsning på att göra Jungfrukusten mera känd och mera lättillgänglig för besökande.

I över 30 år har vi haft båt i Ljusne och under åren mött hundratals båtfamiljer i Söderhamns skärgård. Under några år fanns det bryggor med möjlighet att förtöja med segelbåt i Toppartall på Storjungfruns västsida. Numera kan endast en, eller möjligtvis två seglare förtöja där, om de inte sticker ner mer än 1,5 meter djupt.

Läs också artikeln: Ett tryggare skärgårdsliv – nu får tre öar hjärtstartare: "Har placerats ut på strategiska platser"

Dessutom har den befintliga bryggan under många år haft en bedrövlig landgång så att vid något förhöjt vattenstånd har man inte kunnat gå torrskodd i land.

Jag och många med mig har mött otaliga besökare som besviket tvingats dra vidare eller i bästa fall ankrat upp utanför denna för barnfamiljer så fina badstrand.

Vi båtfolk skulle med glädje se att systrar och bröder kommande från norr och söder också finge plats, så att det som förr då det kunde ligga ett tiotal seglare och motorbåtar vid bryggorna. Mindre motorbåtar går vanligtvis mot stranden.

Söderhamns kommun, var så vänliga och gör något åt detta fina ställe. Det behövs åtminstone en brygglängd till, eller som förr: en brygga på sydsidan om viken.

Olof Johansson, Edsbyn

SVAR DIREKT: Som insändarskribenten skriver hade vi under några säsonger en brygga placerad vid den södra stranden i viken vid Toppatall. Anledningen att vi tog bort den var att det utsatta läget för västlig vind gjorde att bryggan ständigt bröts sönder av sjögång. Detta gjorde att kostnaderna för reparationer blev alldeles för höga.

Vi på Skärgårdsenheten är medvetna om att det finns önskemål från allmänheten om fler tilläggningsmöjligheter och vi kommer att prova någon form av alternativ lösning med ytterligare en brygga i den norra delen av viken där läget är mer skyddat mot sjögång. Vi kommer tyvärr inte hinna ta fram en lösning under denna sommar, men förhoppningsvis till nästa år.

Vad gäller landgången till den befintliga bryggan så är problemet att stranden vid Toppatall ständigt förändras av sjögång och is. Detta gör att vissa år, när strandlinjen är väldigt låg, räcker landgången inte riktigt till på längden. Denna sommar är dock strandlinjen högre och landgången räcker till gott och väl för att gå torrskodd iland.

Henrik Olsson, hamn- & skärgårdsförvaltare, tekniska avdelningen Söderhamns kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel