Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Sagan om en hälsingekommun som bet sig själv i svansen

Signaturen "Förälder, pedagog, landsbygdsbo, arbetstagare på landsbygden och kommuninvånare" berättar historien om kommunen som ville bli stor – och hur illa det gick.

Det var en gång en kommun som ville ha fler invånare, gärna både i tätorten och på landsbygden.

För att de yngsta barnen skulle få det likvärdigt så flyttade man förskolebarnen från de mindre förskolorna på landsbygden till större förskolor i tätorten. Då resvägen mellan hem och barnomsorg blev väldigt lång och dyr så flyttade familjerna från landsbygden till tätorten, vilket gjorde att det efter några år blev så få elever på byskolorna att de stängdes och eleverna fick flytta in till tätortsskolorna.

Fler familjer valde då att flytta till tätorten, vilket fick till följd att det inte längre lönade sig att ha mataffärer, annan service och jordbruk ute i bygderna – så de stängdes eller lades ned, vilken medförde att arbetstillfällena minskade på landsbygden, lokalproducerat försvann och ännu fler invånare flyttade till tätorten.

Arbetslösheten ökade och några flyttade till andra kommuner, varpå skatteintäkterna sjönk.

Snipp, snapp snut, så var befolkningen på landet slut!

Förälder, pedagog, landsbygdsbo, arbetstagare på landsbygden och kommuninvånare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel