Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Såga inte ned sälgen – det behövs mer sälg i naturen!

Sälgens vårtidiga solenergi i form av nektar och pollen gör den till en startmotor för hela naturen. Därför är det olyckligt att kommuner och markägare sågar ned den nu på våren, skriver Per-Olof Erickson Naturskyddsföreningen i Gävle.

Min kommun har  i vinter avverkat flera stora sälgar längs cykelvägarna. Jag frågar mig varför, då jag inte kunnat se att träden varit angripna på något sätt. Alltså absolut inte någon risk för att de skulle falla ned över cykelbanorna.

När sälgen slår ut i april, långt före de flesta andra blommor, är sälgen guld värd för en lång rad djurarter. Dagtid är den full av humlor och andra bin, flugor, skalbaggar, dagfjärilar som sorgmantel och påfågelöga och småfåglar som blåmes och lövsångare. Även nattetid är den blommande sälgen besökt av nektarsugande djurarter t ex nattflyn.

Sälgens vårtidiga solenergi i form av nektar och pollen gör den till en startmotor för hela naturen. Nyvakna humledrottningar får kraft att starta nya samhällen med arbetare som senare under säsongen ska fullgöra sin pollinationstjänstgöring över hela landskapet.

Min uppmaning till kommuner och andra markägare är: "Såga inte ned sälgen!" Det behövs mer sälg i naturen!

Per-Olof Erickson Naturskyddsföreningen i Gävle

PS: Klipp några sälgkvistar på våren, när videkissarna just har slagit ut. Sätt dem i en burk vatten, så får de snart rötter. Sedan kan man plantera dem i trädgården eller ute i naturen.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel