Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Så kan vi fira 10 december – ställ Kinas regim till svars för människorättsbrotten

Stå upp för de mänskliga rättigheterna i hela världen, och låt Kinas kommunistregim stå till svars för sina brott mot mänskligheten, skriver Minh Ngoc Bui.

Sanning, godhet, tålamod och att alltid tänka på andra före sig själv. Det är grundläggande principer i den andliga metoden Falun Gong, men också en moralisk bas för ett välfungerande samhälle.

Genom att eftersträva dessa goda principer i sina liv har kinesiska Falun Gong-utövare paradoxalt nog gjort sig till föremål för det Kinesiska kommunistpartiets vrede. Den har tagit sig formen av en mer än 20 år lång och mycket grym förföljelse. De andliga utövarna utsätts för tortyr och hjärntvätt. De blir av med arbeten och tvingas i landsflykt. De utsätts för storskalig organskörd, för att nämna några av alla uttryck som förföljelsen tar sig.

I denna förföljelse bryter Kinas kommunistregim mot åtskilliga av de 30 paragraferna i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

Det är vår förhoppning att FN börjar använda den fredliga kraft det lär ha bildats för att ansamla, och en gång för alla sätter stopp för Kinesiska kommunistpartiets brott. Utöver Falun Gong-utövare drabbas tibetaner, uigurer, kristna, demokratiförespråkare, frihetsförespråkare och många andra grupper av dess aggressioner.

På senare år har vi kunnat se hur Kinas regim sträcker sina tentakler långt in i andra länder. Låt Hongkong bli ett varnande exempel. Den nya säkerhetslag som Peking införde där i somras innebär att ”ett land, två system” nu hör till historien. Vi ser också hur Huawei – som rapporterar direkt till regimen – tar allt mer av marknaden för 5G och vår mobilkommunikation.

Kinas ledare Xi Jinping har tydligt uttalat sina globala maktambitioner. Det är hög tid att vi tar dessa planer på allvar och sätter stopp för dem. Låt det inte gå så långt att de börjar förfölja människor bara för att de försöker vara bra personer, här i Sverige. Den farhågan är inte alls så befängd som den kan låta.

Även lokalt och privat kan vi göra aktiva val. Enligt det globala centret för att gå ur KKP (tuidang) har över 368 miljoner kineser gått ur partiet och dess underorganisationer. En liknande rörelse finns nu i väst: endccp.

Stå upp för de mänskliga rättigheterna i hela världen, och låt Kinas kommunistregim stå till svars för sina brott mot mänskligheten. Det vore ett utmärkt sätt att fira den internationella dagen för mänskliga rättigheter, den 10 december.

Minh Ngoc Bui

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel