Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S-förening i Los kräver omtag i skolfrågan

Artikel 26 av 29
Förändringar på Los skola
Visa alla artiklar

Konflikten är sorglig och frustrerande. Det skriver Loos Socialdemokratiska förening, som inte är överens med utbildningsnämnden om den ombyggnation och sammanslagning som beslutats kring Los skola.

Loos Socialdemokratiska förening delar personalens bild av att processen kring sammanslagning och ombyggnation av byskolan har gått från osäker till omöjlig, och att förvaltning och politik måste börja om med dialogen för att nödvändiga förändringar ens ska vara möjliga att genomföra.

Vi har önskat länge nu på att ett genombrott ska ske mellan personal och ledning, att en öppning i dialogen ska komma och att den samverkan i efterhand som utlovats ska ge resultat. Men tiden har runnit ut. Vi har fått höra rader av fakta och tolkningar, siffror, obesvarade frågor och förklaringar men ingen sida verkar nå fram.

Våra värsta farhågor har tyvärr besannats, förtroendet är förbrukat, konflikten involverar nu hela bygden och kommer inte klinga av hur bestämt man än sätter ner foten i Ljusdal.

Visst kan man tycka att beslutet att behålla själva skolan borde räcka för att göra alla nöjda och naturligtvis är det underbart att vi enats i det, men det är mer komplicerat än så. Att uppleva att beslut sker bortom påverkan, uppleva sig inte förstådd och inte få konkreta svar på praktiska frågor sätter skräck i människor på ett sätt som man måste ta till sig och bemöta. Det finns i glesbygden alltid erfarenheter av hur förra neddragningen kändes, och dessutom alltid en nästa gång som lurar vid horisonten.

För att vara en långsiktig politiker i glesbygderna måste det finnas förståelse och respekt för de här krafterna och beslut kan inte prejas igenom. Ingen av de starka reaktionerna kan komma som en överraskning då många och även vi i lokalföreningen tjatat om att skolfrågan i en extremt engagerad bygd kräver massor.

I Los med omnejd är alla som vi uppfattar det överens om att det måste ske förändringar i skolan. Eftersom skolan byggts för fler barn än det finns och alla kommundelar behöver skära ner så kommer det ske även här. Även om debatten just nu går het är det i grunden resonabla människor som ser verkligheten och vill göra det bästa av den, precis som i att skolans goda anseende byggts upp med små medel och prestigelös samordning. Det är bygdens ”superkraft” och bidrag till kommunens utveckling som borde nyttjas och ges utrymme istället för köras över.

Att processen istället lyckats skapa denna väldiga konflikt är både sorgligt och frustrerande. Vi får som förening helt enkelt konstatera att vi nu blivit oeniga med nämnden och förvaltningen som genomfört processen, att våra farhågor tagits på allvar och att vi nu öppet kräver förändring.

Loos Socialdemokratiska förening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel