Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: S bygger framtidens äldreomsorg

Covid-19 ställer stora krav på välfärden, inte minst inom kommunernas äldreomsorg. Redan innan pandemin så stod många kommuner inför en stor kompetensförsörjningsutmaning med anledning av den demografiska utmaningen.

Regeringens satsning på äldreomsorgslyftet är välkommet. Idag har de flesta kommuner ett antal medarbetare som inte har vårdbiträdes- eller undersköterskeutbildning inom sina omsorgsverksamheter. Covid-19 har visat på behovet av att rätt kompetens gör rätt saker. Äldreomsorgslyftet syftar till att höja kompetensen inom kommunernas äldreomsorg genom att man med bibehållen lön ges möjlighet att läsa in vårdbiträdes- eller undersköterskekompetens. Möjligheten ges till kommunala såväl som till externa aktörer inom vård och omsorgsboende och hemtjänst.

Socialdemokraterna jobbar för en jämlik äldreomsorg, oavsett var du bor eller vilken som utför just dina insatser på boendet eller i hemmet. Äldreomsorgslyftet innebär att de som välfärden är till för kan ställa högre krav på kompetens hos utföraren av omsorg, oavsett om utföraren är kommunal eller privat. Satsningen startar redan i år och nästa år kommer den möjliggöra en kompetenshöjning motsvarande 10 000 vårdbiträdes- eller undersköterskekompetenser inom äldreomsorgen.

Regeringen satsar dessutom 4 miljarder (innebär ca:16 miljoner till Hudiksvalls kommun) extra under 2021 för ytterligare långsiktiga satsningar inom området. Lägger vi dessutom till lagskyddet av underskötersketiteln, lagkravet på arbetskläder, de nya lagarna kring välfärdsteknik och fasta vårdkontakterna inom hemtjänsten så ser vi tydligt hur en socialdemokratisk regering gör skillnad inom äldreomsorgen.

Styrelsen Socialdemokraterna Hudiksvall genom Henrik Berglund Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel