Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Risken för skogsbränder skrämmer mig mer än corona

Artikel 301 av 305
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Har Ljusdals kommun bättre beredskap idag för att undvika skogsbränder? undrar Cecilia Bruce. Säkerhetschef och räddningschef på Ljusdals kommun skriver svar direkt.

Alla talar om corona och risken att bli smittad. En hel del människor är oroliga. Några är rädda. Jag är inte det minsta rädd – jag styr ju själv till stor del över risken att bli smittad. Men det finns något jag verkligen är rädd för, en fara jag inte har något inflytande över.

Den här våren har börjat likadant som 2018: snabb snösmältning, blåst, sol, inget regn, torrt torrt i markerna. Vad händer om det flyger ut en gnista från ett tåg? Om en skogsmaskin slår en gnista mot en sten? Om blixten slår ner?

Jag är rädd för skogsbrand.

Kära snälla Ljusdals kommun! Vad har ni för beredskap för att inte sommaren 2020 ska bli en repris av sommaren 2018?

Cecilia Bruce, Järvsö

SVAR DIREKT: Tack för din fråga! Efter lärdomarna sommaren 2018 har kommunen samt andra myndigheter genomfört många förbättringar.

Vi har idag en förstärkt systemledning. Räddningstjänsterna i Hälsingland har en gemensam funktion, räddningschef i beredskap (RCB) vilket ger ett bättre stöd till insatsledningen på brandplatsen. Lokalt har räddningstjänsten i Ljusdals förstärkt sin förmåga med bland annat ytterligare en skogsbrands-container som innehåller pumpar, slang samt kringutrustning. Vi har ökat kunskapen hos vår personal och utvecklat vår samverkan med bland andra Lantbrukarnas Riksförbund, Länsstyrelsen och övriga kommuner i Hälsingland.

Nationellt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förstärkt de skogsbranddepåer som finns på strategiska orter i landet. Det finns en klar struktur för flygande resurser, och skopande flygplan finns idag som en nationell resurs.

Vi uppmanar alla att följa de rekommendationer som finns kring eldning i skog och mark samt önskar er en trygg sommar! 

Säkerhetschef Josefin Jarlheden                                                                                Räddningschef Peter Nystedt

                                                                           

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel