Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Resecentrum i Bollnäs är en estetisk katastrof

Hus påverkar människor fysisk och psykiskt, detta vet man i ett antal undersökningar. Disharmoni med konstiga former och fönster i kaos är inte godtagbart och ej bra för människor, skriver signaturen Vackrare byggnader baserat på kunskap och evidens.

Träbrutalism hör inte hemma i våra landskap. Vi ser det bland industribyggnader, vi ser det i bostadshus. Fula hus, byggt i trä. Fyrkantiga och konstiga. Senast har vi fått se det i Bollnäs resecentrum och i Gävle på Godisfabriken.

Fula detaljer, konstiga former och total missanpassade. Det obehandlade träet kommer med tiden bli grådaskigt och se ut som betong. Man öser på med argument att det är hållbara material och sedumtak och så vidare.

Men detta är inget annat än fula modernistiska åbäken som inte ska få tillåtas att byggas. Ett hus som förhoppningsvis ska stå under en lång tid måste även vara estetiskt vackert. Detta är i själva verket ohållbara byggnader, estetiska katastrofer.

Hus påverkar människor fysisk och psykiskt, detta vet man i ett antal undersökningar. Disharmoni med konstiga former och fönster i kaos är inte godtagbart och ej bra för människor. Struktur, vackra färger, harmoni och byggnader utformade efter arkitektoniska harmoniska principer är det som är bra för oss.

Hur kan myndigheter gå med på detta när alla vet att det är dåligt!? Senast gjordes en undersökning i Norges miljö och biovetenskapliga institut (NMBU) där studenter i ålder 17-27 fick registrera sina känslor med VR-teknik. Det visade sig att man trivdes mycket mer i miljöer från 1800 till början av 1900-talet, än bland modernistiska gråa lådbyggnader. Detta säger att man bör utforma en byggnad på ett modernt hälsovetenskapligt sätt, det vill säga med inspiration från 2000 års arkitektonisk kunskap och inte de senaste 50 årens dekonstruktivism (allt är huller om buller) och lådmodernism.

Traditionen kommer till slut att vinna, det börjar nu uppdagas hur otroligt dåligt detta är på alla olika plan: ekonomiskt, miljömässigt, socialt, hälsomässigt och man bör snarast granska det som har byggts de senaste 50 åren och ställa ansvariga till svars.

Vi måste börja återställa våra livsmiljöer och även bygga om fula fasader till att bli vackra igen.

Vackrare byggnader baserat på kunskap och evidens

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel