Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Regeringen riskerar sjabbla bort 3 500 bygglärlingar

Regeringen måste ta sitt ansvar i frågan om bygglärlingar, skriver representanter för Byggföretagen.

Tusentals lärlingar i byggbranschen runt om i Sverige riskerar att förlora sin framtid på grund av hastigt framtagna permitteringsregler. Vi har uppmanat Tillväxtverket, den myndighet som hanterar och tolkar korttidspermitteringarna, att ändra reglerna, men ingenting har hänt. Nu måste näringsminister Ibrahim Baylan visa att regeringen menar allvar när de säger sig vilja ta ansvar för att trygga byggbranschens kompetensförsörjning.

Det svenska lärlingssystemet inom byggbranschen har anor från 1800-talet. Systemet är en viktig del av en byggnadsarbetares karriär. Hos oss blir en person lärling först efter avslutad utbildning. Men Tillväxtverket förstår inte detta. På grund av coronapandemin är det många företag som tvingats söka permitteringsstöd. Innan stödet kan betalas ut måste arbetsgivaren göra allt de kan för att sänka kostnaderna, vilket är rimligt. Men att våra lärlingar måste lämna jobbet är helt fel.

Som det är i dag likställer Tillväxtverket våra bygglärlingar med gymnasielärlingar eller praktikanter i bredare benämning. En felaktig slutsats. Våra lärlingar är tillsvidareanställda precis som alla andra, de har fast anställning och lön från dag ett. Om Tillväxtverket inte ändrar reglerna riskerar 3 500 bygglärlingar förlora sina jobb. 1 500 lärlingar har redan lämnat vår bransch sedan 2019 på grund av osäkerhet.

Detta går också i direkt motsatt riktning till regeringens eget mål om att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg och anläggningsbranschen ska vara kvinnor år 2030. Skolverket presenterade nyligen statistik som visar att antalet kvinnliga förstahandssökande till bygg- och anläggningsprogrammet ökade med 32 procent höstterminen 2020 jämfört med 2019. Det är bra nyheter! Tyvärr riskerar en stor del av dessa tjejer att inte få ett jobb när utbildningen är klar om rådande permitteringsregler kvarstår. Det vore illa.

Därför föreslår vi att näringsministern verkar för att ändra nuvarande regler i likhet med andra europeiska länder. Frankrike och Tyskland ger till exempel ersättning till företag som nyanställer lärlingar. I motsats till den svenska strategin jobbar dessa länder aktivt för att motivera sina företag att välkomna lärlingar.

Vi vill fortsätta att bygga landet ur den rådande ekonomiska kris som coronaviruset fört med sig. Regeringen måste ta sitt ansvar i frågan om bygglärlingar. Annars kommer vi att förlora en hel generation av unga, ambitiösa killar och tjejer redo att börja jobba för Sveriges återhämtning.

Elin Kebert, nationell samordnare för kompetensförsörjning Byggföretagen

Anders Hansson, Byggföretagen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel