Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Rädda Teaterverkstan! Det kanske är så att amatörteater kostar pengar – men se vad den ger!

Bollnäs har haft en ofantligt rik amatörteaterkultur och genom det genererat kulturutövare som verkar i Bollnäs men också runt om i Sverige. Under de senaste åren har utbudet av amatörteater i Bollnäs minskat och jag ser med bestörtning att Teaterverkstan nu är hotad av nedläggning, skriver Klara Steiner, produktionsledare Kulturhuset Stadsteatern.

Jag arbetar på en av Sveriges största kulturinstitutioner, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. När jag pratar med kollegor får jag ofta frågan varifrån jag kommer. Jag brukar på klingande hälsingemål stolt svara: "ja' kommer från Bollnäs ja' ". Ofta får jag då svaret: ”Jaha, kommer du också från Bollnäs? Ni är ju en hel drös därifrån”. Och ja, det stämmer faktiskt. Det finns många professionella teaterarbetare från just Bollnäs. Jag har funderat på vad det är som har skapat det och för mig är svaret självklart. Det handlar om utbudet av bra teaterföreningar!

När jag växte upp i Bollnäs på 90-talet fanns det flera teaterföreningar. Som mest var jag med i fyra (!) grupper; Scenfröna, Teater 88, Håteatern och Teaterverkstan. Dessa grupper var öppna för alla och hade välfungerande lokaler. Men viktigast var alla engagerade ledare; Kerstin Erlandsson-Svevar, Kenneth Stahre, Christer Dahlberg, Magnus Bergvall, Lars Green, Peder Olsén, Katarina Winther och Gunnar Steiner. Det finns säkert fler exempel som borde nämnas men det var dessa som jag var närmast. Dessa teaterföreningar med ledarna utgjorde grunden för mig och att bli professionell teaterutövare. Bollnäs har haft en ofantligt rik amatörteaterkultur och genom det genererat kulturutövare som verkar i Bollnäs men också runt om i Sverige.

Under de senaste åren har utbudet av amatörteater i Bollnäs minskat, Scenfröna, Teater 88 och Håteatern är sedan länge historia och jag ser med bestörtning att Teaterverkstan nu också är hotad av nedläggning. Detta pga en hyreshöjning av lokalerna och kommunen är inte villig att skjuta till de extra pengar som krävs för att bevara denna viktiga förening. Det kanske är så att amatörteater kostar pengar. Men herregud, se istället vad den ger! Den lägger grunden för barn, ungdomar och även vuxna att få växa och vara i ett sammanhang som förenar och som skapar kreativitet. Men det krävs människor som driver dessa föreningar. Och det finns det i Bollnäs, än så länge i alla fall, men har man inga lokaler att verka i så är det omöjligt!

Min förhoppning är att fortsätta få möta människor från Bollnäs i teaterbranschen. Men, för att det ska vara möjligt måste det finnas förutsättningar att skapa en framtida generation och då kan man börja med att rädda Bollnäs Teaterverkstad. För bättre marknadsföring kan väl inte en kommun på 27 000 människor få om vi runt om på våra scener i Sverige möter en drös människor som med stolthet i rösten säger: "Ja´ kommer från Bollnäs ja´."

Klara Steiner, produktionsledare Kulturhuset Stadsteatern

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel