Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: PPM-systemet var ett misstag – bästa lösningen vore att skrota det

Premiepensionssystemet infördes med buller och bång för att vi skulle kunna välja fonder och på så sätt få bättre pensioner. För min del tycker jag att hela det här PPM-systemet är ett missgrepp, där politikerna avhänt sig all kontroll tidigare och låtit en pensionsgrupp bära hundhuvudet, skriver Christer Nilsson.

Annons

Så har utredaren Mikael Westerberg presenterat ett nytt förslag till premiepensionssystem, det så förkättrade PPM-systemet. Det infördes år 2000 med devisen "pensionären i fokus". Men så gick det nu inte, systemet har framför allt gynnat fondbolagen som håvat in 18 miljarder i pensionsavgifter sedan systemets start. Dessutom har det uppdagats skandaler och misstankar om att vissa fondbolag skott sig på pensionstagarnas pengar.

Men nu lovar utredaren att "spararen och pensionärernas intressen ska komma i första hand". Systemet ska bli tryggare och säkrare genom statlig kontroll och antalet fonder ska minskas. Men har vi några garantier för det? Fondbolagen finns ju kvar och de ser väl i första hand till sig själva kan jag tro.

Systemet infördes med buller och bång för att vi skulle kunna välja fonder och på så sätt få bättre pensioner. Inte heller det blev någon succé, för det visade sig att de som valde att inte välja fick den bästa utdelningen, till och med dubbelt så mycket som den som slet sitt hår och försökte välja bland alla dessa fonder.

För min del tycker jag att hela det här PPM-systemet är ett missgrepp, där politikerna avhänt sig all kontroll tidigare och låtit en pensionsgrupp bära hundhuvudet. Den bästa lösningen på det hela vore att avskaffa hela systemet.

Christer Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel