Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Politiker – inser ni att de beslut ni fattar för Loos kan bli domen för hela bygden

Artikel 57 av 58
Skolutredningen i Ljusdals kommun
Visa alla artiklar

I söndags var det medborgarmöte på Loos skola angående framtiden. Politiker på plats på mötet försvarade sig, med allt från att det är coronapandemi till att de inte tycker att det är okej att få frågor på plats. Det är just dessa som behöver förstå att de beslut som fattas är en dom för denna bygd, skriver signaturen Mammor, pappor, mor- och farföräldrar och medborgare från Loos.

Får man som politiker i Ljusdal tänka utanför budgetramarna? Ja, det är tydligt att man får det så länge det handlar om egna intressen. Fin central badplats där ingen kan bada, väggmålningar, cykelbanor med mera. Vi undrar om det verkligen är att prioritera rätt, leder verkligen såna satsningar till ökad befolkningsmängd och därmed ökade skatteintäkter. Eller leder det till mindre resurser för dem vi måste satsa på, barn och omsorgsberoende.

Vi som skriver detta tror att statusjakt alltid leder oss bort från kärnverksamheten! Till följd så monteras vårt samhälle ner bit för bit. Befolkningsunderlaget sviktar, och frågan vi ställer oss är om det faktiskt beror på tidigare nedläggningar? Är det därför människor inte orkar bo kvar på landsbygden? Loos är bara ett exempel där politiken gör det svårt att leva. 

I söndags var det medborgarmöte på skolan angående framtiden. Politiker på plats på mötet försvarar sig, med allt från att det är coronapandemi till att de inte tycker att det är okej att få frågor på plats. Det är just dessa som behöver förstå att de beslut som fattas är en dom för denna bygd.

Politiken har beslutat att 24 förskolebarn ska flyttas från en trygg plats till skolans lokaler, där de ska dela utrymme med alla andra skolbarn. I kommunhuset ”trodde” man att det var sju barn? Vi har tittat på lokalerna hur det är tänkt, eller snarare inte tänkt... vi måste säga att vi blev chockade. Det går att räkna upp många konkreta exempel på arbetsmiljöfaror för elever och personal. Exempelvis att alla ska dela samma toalett, både personal och elever. Är utemiljön trygg för de små barnen? Ventilationen är inte anpassad. Detta för att spara pengar säger man, men vi ser det som fortsättningen på nedläggningen av Loos.

Föräldrarnas oro och ångest över hur deras barn hanteras är ingen överdrift. Bygget planeras starta 1 september och när vi får klart för oss att inte ens lärare vid skolan hade fått info om detta så var faktumet klart: Beslutsfattarna i detta ärende vet inte vad de håller på med. Lagen gäller också för dem. Det finns ett antal lagar som styr och huvudmannen har ansvar för att dessa följs!

Huvudmannen har ansvaret för arbetsmiljön. Huvudmannen är de som ytterst styr kommunen, alltså politiken. Så politiken, det är ni som ska styra budgeten utifrån lagen och en vilja/övertygelse om samhällets överlevnad, inte tvärtom, att budgeten styr er. En budget går att fördela om till förmån för värdig skola och omsorg för alla medborgare i alla kommundelar. Alla medborgare har samma värde och är lika inför lagen.

Mammor, pappor, mor- och farföräldrar och medborgare från Loos

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel