Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Personalen ska inte bli utsedda som syndabockar för smittspridningen!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Undersköterskorna och vårdbiträdena gör allt vad de kan - alltid, men nu framställs det som att det är de som har gjort fel och det är därför vi har en högre smittspridning i Ovanåker. Skuldbelägg inte personalen, ansvaret ligger hos arbetsgivaren, skriver Anneli Hallström, sektionsordförande Kommunal Ovanåker.

Kommunchef Fredrik Pahlbergs svar på varför vår kommun har den största spridning av smitta av covid-19 bland brukare i Hälsingland är att ”vi inte är tillräckligt bra på att använda skyddsutrustningen.” Ett uttalande som upprör medlemmar och oss fackliga företrädare i Kommunal Ovanåker. Antingen menar han att vi som arbetar inom omsorgen inte vet hur vi ska använda skyddsutrustningen, eller så menar han faktiskt att vi struntar i att använda den och därmed också struntar i Folkhälsomyndighetens riktlinjer?!

Det är alltid arbetsgivaren som är ansvarig för att förebygga smitta på arbetsplatsen, att de basala hygienrutinerna följs, att det finns rätt skyddsutrustning som även används rätt, att personalen har information och förutsättningar för att göra ett bra jobb.

De som arbetar inom omsorgen har alltid använt skyddsutrustning vid allt vårdnära arbete och man är vana att följa de basala hygienrutinerna. Undersköterskorna och vårdbiträdena gör allt vad de kan - alltid, men nu framställs det som att det är de som har gjort fel och det är därför vi har en högre smittspridning hos oss.

Personalen gör ett fantastiskt jobb och de sliter nu mitt i denna pandemi, och bär samtidigt en oro för brukare, anhöriga, sig själv och sin familj. Det här uttalandet från kommunchefen gör inte att de känner sig uppmuntrade i sitt arbete. De medlemmar i Kommunal som har kontaktat oss fackliga företrädare känner sig nu väldigt uppgivna och nedtryckta. De har samtidigt ingen aning om hur länge de ska få arbeta under dessa omständigheter.

Situationen för personalen är just nu enormt påfrestande till följd av pandemin, och de ska utöver det inte också behöva gå runt och känna sig som syndabockar!

Anneli Hallström, sektionsordförande, Kommunal Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel