Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Patient oroad över Ljusdals sjukvård – Kaarme ger svar direkt

Vad blir det kvar av den regionala vården i Ljusdal?

Frågan är berättigad då man redan från vecka 23 planerar att stänga de regionala vårdplatserna på närvårdsavdelningen.

Och...? Säger ni i stugorna. Sjukhuset är ju kvar.

Jo förvisso, men sängplats, det får ni icke.

Dö planerat, kan ni göra, för de palliativa platserna är kvar.

Under de senaste fyra åren har närsjukhuset tappat stora mängder personal, distriktsläkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor, chefer, sekreterare och chefsstöd, vi pratar inte 5... 10.. vi pratar i 40-tal. Ljusdal är ingen stor rekryteringsort, har ingen högskola och därför finns ingen naturlig plattform där rekrytering kan ske.

Under nuvarande verksamhetschef finns egentligen inget gott att säga.

Byt ut verksamhetschefen, hela ledningsgruppen och låt någon med visioner och arbetslust ta över, det är räddningen för Ljusdals regionvård.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme får visa om han tar ansvar för det han vetat länge nog nu.

Besviken patient

Svar direkt: Tack för din insändare. Jag kan börja med att förtydliga att Region Gävleborg inte har några planer på att stänga närvårdsavdelningen i Ljusdal. Behovet för vår länsbefolkning av de 8+8 platserna har inte förändrats och samarbetet med kommunen kring avdelningen är fortsatt gott.

Normalt sett halverar vi sjukvårdens platsantal från åtta till fyra på sommaren och det är korrekt att vi denna sommar kommer att behöva hålla alla sjukvårdens platser stängda under v 23-34, för att möjliggöra återhämtning för personalen. De kommunala och palliativa platserna planeras vara öppna och sjukvårdens övriga behov kommer under denna period att säkras genom sjukhusen i Hudiksvall, Bollnäs och Gävle.

Det pågår ett kontinuerligt arbete och diskussion med fackliga förbund och medarbetare kring hur uppdraget gentemot befolkningen i Ljusdal bäst resurssätts för att möta framtiden, på samma sätt som inom övrig hälso- och sjukvård i länet.

Jag känner mig trygg med att detta arbete fortgår, där såväl ledningen som medarbetarna i Ljusdal genom åren har visat prov på många goda förslag som omsatts i nytta för befolkningen, såsom driften av en beredskapsbil i Los och ett förstärkt rehabsamarbete med kommunen, som två konkreta exempel vid sidan av de mer vedertagna.

Jag kan förstå att förändringar kan väcka oro, men har fullt förtroende för verksamhetschefen och ledningsgruppen i Ljusdal och förstått att de också har ett brett stöd från medarbetare och fackliga. Eftersom det inte är helt enkelt att via insändare föra en dialog vill jag uppmana dig att kontakta mig eller biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Susanna Björklund om du vill utveckla ditt resonemang eller känner en fortsatt oro.

Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel