Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Övergrepp på stadsnära skog

Det är hög tid för Hudiksvalls politiker att ta ställning till avverkningen av stadsnära skog tycker signaturen Skogs-Mulle

Hudiksvalls kommuns ”övergrepp” på den stadsnära skogen uppe på Galgberget är en skandal som måste leda till en utredning kring det som hände.

Det är helt uppenbart att det fanns en planerad överraskningseffekt bakom avverkningen. Ingen skulle hinna protestera och försöka stoppa skogsmaskinerna. Helt plötsligt fanns de där – och då var det för sent. Nu är skadan skedd och nu gäller det att se till så att det inte händer igen.

Egentligen blir man inte förvånad eftersom det under de, låt säga, senaste 8-10 åren kontinuerligt gjorts uttag ur flera stadsnära skogsdungar och områden med äldre skog i Hudiksvall. Det har funnits en tydlig strategi bakom avverkningarna.

Det kan väl inte vara möjligt att den strategin ingår i en uttalad politisk inriktning för att få ett plus i stadskassan. Det är en fråga som ansvariga politiker bör ge oss ett svar på. Om inte så måste ju besluten ha tagits på tjänstemannanivå. Jag ser fram emot ett tydligt svar på den frågan.

Bortförklaringen från ansvarige skogstjänsteman att det handlade om skogsrötor som innebar en risk för allmänheten känns som en nödlögn. Högarna av timmer, massaved, brännved och lövträd, både björk och asp, talade ett annat språk. Det var inte mycket röta vi kunde se där. Och av märkningen att döma var det dessutom redan sålt! Klirr i kassan, alltså…

Det finns tydliga resultat av utredningar om betydelsen av stadsnära skogar. Hög tid för politiker och tjänstemän i Hudik att läsa på.

Vi har rätt att kräva ett tydligt svar från ansvariga politiker och en programförklaring om vad som gäller.

Skogs-Mulle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel