Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Oppositionen i Ljusdal har fel fokus: "Lämna den unkna luften av missunnsamhet och hämndbegär i kommunens sammanträdesrum"

Det är inget krav i politiken på att man måste gilla sina politiska motståndare. Däremot har den som har gott omdöme i allmänhet förmågan att skilja på sak och person. Men för den så kallade Valiansen är det tydligen viktigast av allt att sätta käppar i hjulet för kommunalrådet Markus Evensson, skriver Lars Eric Ericsson.

Turerna i Ljusdalspolitiken är ingen uppbygglig läsning.

Visst, jag vet att kommunen har stora problem, men som aktiv i Järvsörådet sedan många år vet jag också att det finns stora möjligheter att utveckla kommunen. Det är därför bedrövligt att notera att fokus hos den politiska oppositionen inte ligger på detta utan, som oppositionsrådet har sagt till LjP, på att ”hålla ihop Valiansen”.  

Jag var aktiv i kommunpolitiken i Uppsala på 70- och 80-talen, både som oppositionsråd och som ordförande i kommunstyrelsen. Aldrig någonsin lät jag personlig motvilja mot andra partiers företrädare gå före det som var bra för kommunen.

Men för den så kallade Valiansen är det tydligen viktigast av allt att sätta käppar i hjulet för kommunalrådet. Under den förra mandatperioden hörde jag vid flera tillfällen hur företrädare för den då styrande konstellationen uttryckte sin motvilja mot personen Markus Evensson. Det är förstås inget krav i politiken på att man måste gilla sina politiska motståndare. Däremot har den som har gott omdöme i allmänhet förmågan att skilja på sak och person.

I det senaste valet fick Markus Evensson (S) och Olle Fack (C) allra flest personröster. Båda uttalade en önskan om mer samarbete i Ljusdalspolitiken med tanke på de stora utmaningar som kommunen står inför.

Men oppositionens gruppledare har uppenbarligen inte kunnat smälta valförlusten. Det har gällt att till varje pris ”hålla ihop” Valiansen, trots att ett av partierna lämnade båten efter valet.

Att oppositionsföreträdarna i strid med kommunrevisionens förslag valt att inte bevilja kommunstyrelsens ordförande ansvarsfrihet visar att det här handlar om att man till varje pris vill stämpla personen Markus Evensson.

”Det finns destruktiva mönster i politiken i Ljusdal. Hämndaktioner som bottnar i något från förr”, som ledamoten Lena Svahn (MP) uttryckte det i fullmäktigedebatten.

Jag vill gärna tro att oppositionens gruppledare är hyggliga personer. Jag vill därför i största välmening ge dem ett råd. Kliv av era kommunala uppdrag! Lämna den unkna luften av missunnsamhet och hämndbegär i kommunens sammanträdesrum.

Gå ut i naturen och andas frisk luft. Och, helst av allt, börja läsa böcker. Det finns inget bättre sätt att öppna ögonen och förstå att världen är mycket rikare och mera spännande än trätorna i kommunhuset.

Ni skulle göra både er själva och kommunen en välgärning.

Lars Eric Ericsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel