Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öppna Järvsö kyrkogård för transporter – pastoratet ger svar direkt

Järvsökvinnorna anser att personer med funktionsvariation måste ges möjlighet att färdas på den stora kyrkogården i Järvsö med bil. Nej, skriver pastoratets ordförande Marit Holmstrand.

Järvsö kyrkogård är lång och har bara parkeringar i början av kyrkogården. Många har långt till sin grav och detta gör det svårt för personer med en begränsad rörelseförmåga att gå till sin grav.

Riksdagen beslutade år 2000 om en nationell handlingsplan för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning. Detta har i sin tur efterföljts av lagar och förordningar för att människor med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället.

Personer med fysisk funktionsnedsättning upplever ofta problem med framkomligheten ute i samhället vilket leder till aktivitetsbegränsningar och delaktighetsinskränkningar. På vilket sätt har detta beaktats innan beslutet om att stänga för biltrafiken även för rörelsehindrade fattades? Har ni haft en dialog med exempelvis SPF, och organisationerna för rörelsehindrade vuxna, barn och unga?

Om hjälp behövs för att komma till kyrkogården får den rörelsehindrade hjälp av kyrkogårdspersonal som hämtar personen i en elbil under måndagar - fredagar kl. 10.00 - 15.00.

Vad finns det för alternativ om man inte kommer upp i elbilen? Vilka alternativ ger ni till exempel till den som sitter i rullstol? Vilka alternativ finns det för rörelsehindrade som förvärvsarbetar? Dessa har oftast ingen möjlighet att besöka kyrkogården på era öppettider utan väljer att besöka kyrkogården på fritiden, exempelvis på kvällar och helger.

Många äldre och andra rörelsehindrade kan i dag få hjälp av sina vänner och anhöriga då de ska besöka kyrkogården eftersom de inte kan köra bil själva och kan behöva en ledsagare. Dessa besök kan i dag ske på kvällar och helger, många ledsagare arbetar på dagtid. Vilken hjälp planerar ni för denna utsatta grupp? Kommer det vara möjligt att boka in tider även på kvällar och helger eller kommer ni då upplåta er elbil till dessa besökare så även denna grupp kan fortsätta att besöka sin grav?

Vad har gjorts för att förebygga att bilar som inte behöver köra in på kyrkogården inte gör det innan beslutet togs att stänga av biltrafiken även för rörelsehindrade? Har ni sett över möjligheten till kameraövervakning för att avskräcka de som inte är behöriga att köra in? Har ni sett över möjligheten att ge tillstånd till de som behöver? Kan kyrkan ge detta tillstånd?

Slutligen, vi är inne i en pandemi som drabbat de äldre och mest sårbara i samhället hårt. Många behöver få besöka sina gravar för att bearbeta sin sorg. Järvsö församling var en hjälp för dessa människor i stället för ett hinder!

Centerkvinnorna i Järvsö

Svar direkt: Kyrkorådet för Ljusnans Pastorat har fattat beslut om att inte tillåta bilkörning på kyrkogården i Järvsö. Centerkvinnorna menar att det är en stor kyrkogård som många får svårt att ta sig på utan bil.

Under många år har biltrafiken på kyrkogården varit ett problem, både för kyrkogårdsarbetarna, då trafiken under vissa perioder är livlig, men också för besökare som upplever att friden på kyrkogården störs av trafiken.

I Kyrkoordningens 3 kapitel, § 12 står följande:

”En begravningsplats skall hållas i ordnat och värdigt skick och den helgd som tillkommer de dödas vilorum skall alltid iakttas.”

Därför erbjudes de besökare som behöver skjuts, transport med elbil varje vardag mellan kl 9.00–15.00. Nya vagnar har köpts in för att lättare kunna frakta vattenkannor och verktyg för gravskötsel.

Jag ber alla besökare att iaktta den respekt och vördnad som tillkommer en kyrkogård och respektera att bilkörning inte är förenlig med detta.

Kan slutligen lägga till att bilkörning inte är tillåten på någon av Ljusnans Pastorats kyrkogårdar och inte övriga Sverige med ett fåtal undantag.

Marit Holmstrand, kyrkorådets ordförande i Ljusnans Pastorat.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel