Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öppet brev till politiker och tjänstemän i Ljusdals kommun

Vassa hjärnor, varma hjärtan, samarbete och en portion optimism. Och en satsning på ytterområdena. Det är vad Ljusdals kommun behöver i den svåra tid som råder, enligt insändarskribenten Lena Sävström.

Världen förändras, vi lever i en pandemi – även om den nu, positivt nog, verkar i avtagande. Vi behöver lugn och ro och lite framtidstro.

Över tid och över hela landet har planering av kommunal ekonomi präglats av kortsiktighet och centralisering. Ytterområden utarmas.

Detta verkar gå på räls, oavsett politisk majoritet, som funnes det en given mall. I Ljusdal drabbar det Ramsjö, Los och Orsa Finnmark, områden med redan begränsade resurser. Där slår varje sparad skattekrona hårt med känd dominoeffekt.

Men finns det andra vägar att gå vid nödvändiga besparingar?

Utan att vara nationalekonom så verkar det logiskt att spara där det finns mest resurser. I detta fall Ljusdal/Järvsö/Färila. Betänk närheten mellan orterna.

Med ett gediget förarbete kan då skadorna av effektiviseringar minimeras för den enskilde. Vid biblioteksindragningarna för några år sedan drog sig politikerna undan och det hela blev en tjänstemannafråga.

Los bibliotek är skadeskjutet, det finns dock kvar, men för hur länge?

Köket på Furugården lades ner. Maten lagas i tätorten, forslas sju mil och värms upp. Potatisen blir oaptitlig, snudd på oätlig. Äldre människor tappar energi.

Byar mörkläggs.

I skrivandets stund har korttidsboendet på Furugården räddats, men för hur länge? Beslutet att förtäta skolverksamheten i Los har klubbats igenom.

Är detta tillräckligt genomarbetat och lönsamt på sikt?

Ljusdals kommun har så vitt känt hanterat pandemin bra, var till exempel ute tidigt med besöksförbud på äldreboenden.

Men pandemin – denna och kommande – ställer nya krav på oss inför kommande generationer. Världen och livsbetingelserna har förändrats radikalt av covid-19.

Vi kan förvänta oss ökat antal ”hemestrar” till Sveriges sydligaste vildmark. Hur möter vi upp det? Vi kan i alla fall inte ignorera detta.

Unga storstadsmänniskor funderar på vart de skall ta vägen när det är dags att bilda familj. Kommer det till och med en ”vändande”-trend i flyttströmmarna?

Ur det perspektivet är det kanske dags att vända utvecklingen, tid att satsa på ytterområdena. Vi är vana att hålla hårt i börsen och skulle förvalta eventuella tillskott mycket väl. Det är svårt att vara politiker, men Ljusdal kan fortfarande bli den kommun som höjer ribban och vågar vara just så modig och klok som denna speciella tid kräver.

Till det behövs vassa hjärnor, varma hjärtan, samarbete och en portion optimism. Bästa hälsningar Lena Sävström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel