Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öppet brev till Bollnäs skolpolitiker: Ge våra barn den framtid de har rätt till!

Bollnäs kommun håller sig konsekvent bland den sämsta fjärdedelen i rankingen av landets skolor. Trots det fortsätter kommunen skära ned på just skolan. Trenden måste vändas och det omedelbart, skriver rektorerna Ann-Christine Olsson och Helena Olsson.

Annons

Bollnäs kommun placerar sig återigen i botten i Lärarförbundets ranking, detta år på plats 222 av 290. Det är en mycket oroväckande bottennotering, men tyvärr ingen nyhet. Ingen gång sedan Lärarförbundet startade sin granskning 2002 har Bollnäs lyckats ta sig upp på den övre halvan – utan håller sig konsekvent bland den sämsta fjärdedelen.

För Bollnäs kommuns möjligheter att utvecklas till en attraktiv kommun behöver den här trenden vändas och det omedelbart. För de barn som redan tillbringat hela sin skoltid i en av Sveriges sämsta skolkommuner är detta en katastrof, och det kan inte få fortsätta så.

Hur har det blivit så här? En långsiktig vision för våra barn och elevers utbildning som är känd och förankrad hos politiker, personal och föräldrar har saknats. Istället har barn- och utbildningsförvaltningen lämnats med en otillräcklig budget som innebär att man tvingats fokusera på det minsta möjliga. Vår personal utför ett fantastiskt arbete varje dag, men känner sig tyvärr ofta otillräckliga. För att vända trenden krävs det ett långsiktigt och strategiskt arbete från våra politikers sida.

Tyvärr finns det inte mycket som tyder på att någon sådan förändring är på gång, indikationerna vi får är istället de motsatta.

Vid årsskiftet beslutade Bollnäs kommun att skära ner på barn- och elevpeng i förskolor och skolor omgående från terminsstart 2019. Det vill säga, mitt i rådande läsår och med några dagars varsel, så minskade Bollnäs kommun vår budget. Tyvärr är det inte första gången det sker, utan det följer en närmast oavbruten trend av minskningen av pengar till förskolor och skolor.

Flera skolor i Bollnäs kommun har svårt att leverera den utbildning som våra barn har rätt till enligt skollagen och har fått så pass allvarlig kritik av Skolinspektionen att man nu hotas av viten.

Hoppet står nu till att Bollnäs kommuns nya styre gör ett omtag i skolfrågan

Bollnäs kommuns senaste sänkning av elevpengen har överklagats till Förvaltningsrätten av flera skolor som anser att beslutet och underlaget som hittills presenterats uppvisar brister i förhållande till de kravs som ställs i lagstiftningen. Det är en process som tar både tid och resurser av redan ansträngda verksamheter. Men, innan den rättsliga processen är klar måste skolverksamheterna i kommunen fortsätta och leverera varje dag, till en minskad budget.

Hoppet står nu till att Bollnäs kommuns nya styre gör ett omtag i skolfrågan och enas om en långsiktig vision för våra barns framtid. Vi ser fram emot era frågor på vad som saknas för att alla våra barn ska få den utbildning och framtid de har rätt till!

Ann-Christine Olsson, förskolechef och rektor, Sörängs skola och Västansjö byskola

Helena Olsson, förskolechef och rektor, Segersta nya skola

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons