Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Om nyttan med bad: "Vi möts utan kläder och märker att vi alla är olika men mest av allt att vi är ganska lika"

 
Hudiksvalls badhus utreds för nedläggning
Visa alla artiklar

Stadsbadhus, som Hudiksvalls badhus, som är integrerade i stadskärnan är ovanliga och skiljer sig från de massproducerade 70-talsladorna som det går tretton på dussinet av, skriver signaturen Archimedes.

Annons

Hudiksvalls styrande anser sig inte ha råd att driva badhus längre; det gamla badhuset är det inte lönt att rusta upp och ett nytt är för dyrt att bygga. Man menar att badhusen i Iggesund och Delsbo kan fylla behovet.

Som utflyttad (numera i stort sett återflyttad) hudikbo minns jag hur Gustav Appells vackra förslag till nytt badhus på Kattvikskajen vann arkitekttävlingen för ett antal år sedan. Hurra för Hudiksvall som satsar rätt, som satsar stort och som satsar modigt! Så tänkte jag då. Tyvärr blev det mest tjafs och bråk om hur badhuset skulle nyttjas bäst och av vilken kategori badare. Sedan tog visst pengarna slut och en uppsnyggning av det gamla badhuset blev resultatet. Uppsnyggningen blev riktigt bra och som uppvuxen i Hudik återser jag gärna det centralt belägna badhuset med Gösta Bohms vackra mosaik, simmar i den charmiga småskaliga bassängen och njuter av den fina, intima atmosfären innanför dess väggar och industriglasfönster.

Innan vi blöter ner oss vill jag dröja en stund vid den del av badandet som sker utanför själva bassängen. Att stiga in i ett badhus innebär att inträda i ett förbund mellan människor. Människor av alla sorter, i alla åldrar. På badhuset hjälps vi åt med att informera om vad som gäller i bastun, duscharna och omklädningsrummen. Vi möts utan kläder och märker att vi alla är olika men mest av allt att vi är ganska lika. Rika som fattiga, gamla som unga. Vi gnabbas och dryftar det som händer runt omkring oss, både lokalt och globalt. Främmande kulturer slutar vara främmande när vi badar tillsammans. I vårt eget badhus i Hudiksvall.

Stadsbadhus som är integrerade i stadskärnan är ovanliga och skiljer sig från de massproducerade 70-talsladorna som det går tretton på dussinet av. Att dessa badhus ligger centralt i stadskärnorna gör dem också tillgängliga för cyklande eller promenerande badgäster och det är många som slinker in för en simtur innan eller efter jobbet. Att tänka sig att riva det till förmån för ett parkeringshus (eller sporthall) känns fattigt på så många sätt. Vi motionerar ju faktiskt där inne också, vilket gör oss friskare. Och hur modernt är det egentligen att hänvisa oss till Iggesund och Delsbo? Kommer de som bor norr om stadskärnan ta två bussar för att bada? Vi kommer i bästa fall ta bilen istället. Men förmodligen stannar många hemma. Och inte bara idag utan även i morgon. Och i övermorgon. Och nästa dag. Och nästa. För kommande generationer blir också av med sitt badhus. För vi ska inte ha badhus i Hudiksvall. Det blev visst för dyrt. Men både hälsa och ohälsa kostar pengar. Och då satsar jag hellre en slant på hälsan.

Och om jag inte missminner mig har Iggesunds badhus haft ganska omfattande driftstörningar genom åren. När (knappast om) det sker i framtiden blir det riktigt långt till badet för hudikborna. Jag skäms, Hudiksvall. God natt. Eller gå och bada!

Archimedes

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel