Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Om du bara visste vilka krafter som har mobiliserats för din skull – gör det du kan du också!

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Många säger att vi gör en fantastisk insats, och det gör vi. Men en lika stor insats görs ute i samhället. Vi kan inte stoppa den här spridningen, men tillsammans kan vi bromsa hastigheten på den, och det är vad vi i vården helst av allt önskar oss just nu: en långsam spridning, skriver Anna-Karin Vilhelmsson, intensivvårdssjuksköterska i  Hudiksvall.

På två veckor har personal från intensivvårdsavdelningen (iva) och operationsavdelningen tillsammans ställt i ordning två nya intensivvårdsavdelningar på Hudiksvalls sjukhus, en covid-19 iva och en ”vanlig” iva. Maskinparker har slaktats, övervakningsskärmar och respiratorer flyttats, läkemedelsrum, förråd, datorer och luftvägsvagnar har dubblerats. Ventilationen har styrts om, dörrar har stängts, väggar har byggts. Ren och smutsig zon, vart klär vi på och av? Och hur? Vad blir bäst för patienterna? Vad blir säkrast för oss?

Många kloka huvuden har slagits ihop, starka armar och ben har burit och flyttat. Operationer har ställts in, personal från operationsavdelningen har fått en snabbintroduktion i intensivvård, narkos-och intensivvårdsläkare bemannar nu två intensivvårdsavdelningar istället för en. Undersköterskor och sjuksköterskor som tidigare jobbat på iva räcker upp handen och säger “jag kommer!”

De senaste veckorna kan jämföras med en enda lång samarbetsövning samtliga yrken och yrkeskategorier emellan. Inget lag slår lagarbetet. Chefer med sjukvårdsutbildning kliver in på golvet, städpersonal, ventilationsansvariga, labpersonal, transportpersonal, sjukhusrestaurangen, förrådsansvariga, alla är mer eller mindre involverade. Alla är engagerade. Ledigheter är indragna, det är ständig oro över att skyddsutrustningen ska ta slut, eller att man ska ta på eller av den fel, så att man blir smittad.

Jobbet är inte lika roligt längre men vad ska man göra? Att sätta sig ner och tycka synd om sig själv finns det varken tid eller samvete för just nu, och egentligen gör vi ju bara vårt jobb, fast under tuffare och svårare förhållanden än vanligt, och en del av oss på en annan arbetsplats och med andra arbetsuppgifter än innan covid-19.

Många säger att vi gör en fantastisk insats, och det gör vi. Men en lika stor insats görs ute i samhället. Besluten som tas, och valen som görs, av dig, henne, honom, er. Oss. De besluten påverkar hur situationen på sjukhusen i Sverige kommer att se ut om en vecka, en månad, kanske ett halvår.

Vi kan inte stoppa den här spridningen, men tillsammans kan vi bromsa hastigheten på den, och det är vad vi i vården helst av allt önskar oss just nu: en långsam spridning. Så till er som inte jobbar i vården: Ta hand om er och följ myndigheternas råd, försök att njuta av att vara hemma under lov och ledigheter, det skulle vi också vilja vara.

Anna-Karin Vilhelmsson, intensivvårdssjuksköterska i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel