Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Olyckligt att hatet mot vargen späds på

Signaturen LM ifrågasätter en rubrik vid rapporteringen av närgångna vargar i Alfta. Tomas Froms, ansvarig utgivare, svarar direkt.

Jag undrar hur tankar kring rubriksättningen "Vargar slog återigen till nära bebyggelse" har gått till? Det är olyckligt att hatet mot vargen späs på i en rubrik som absolut kommer delas med en tillhörande artikel som inte kommer läsas då den blir låst. Rubriken ger en en känsla av konspiration, som om vargen samlas och diskuterar sitt nästa drag mot oss människor. Som om vargen är en del av kriminella nätverk med fokus på att söndra och mörda.

I alla tider har vi fått lära oss att hata vargen utan att tänka på vad dess närvaro eller frånvaro får för konsekvenser för den biologiska mångfalden. I artikeln kan man sedan läsa det obehagliga i att varg dödar älg, det hemska i att ett rådjur skriker. Det är skrivet på ett sätt som ska väcka känslor och sympatier för djur men samtidigt få oss att hata vargens naturliga jakt. Som om det vore brottsligt av vargen att jaga och döda.

Ja, det är hemskt när djur dör och dödas. Men jag ser inga sympatier för alla djur som körs över av bilar, tåg eller som slaktas i köttindustrin. Det är en komplicerad fråga det här, det förstår jag. Men det vi borde fråga oss är varför vargen kommer så nära oss? Jag tror knappast att vargen samlas hos sin lokala mäklare för att få ett boende så centralt i civilisationen som möjligt. Vargar vill bo i skogen. Vargar vill äta rådjur och älg. Vargar vill ha revir. Deras nära närvaro ska ses som en obalans. Det är inte naturligt, något är fel och det är knappast vargens fel.

LM

Svar direkt:

Att varg river och dödar andra djur i skogen är fullt normalt. Här berättade vi att en älg dödats bara ett stenkast från ett bostadshus och det är också vad rubriken säger.  Vargen engagerar och väcker starka åsikter oavsett om man är för eller emot den. Som lokal nyhetsförmedlare är det självklart att vi är med och berättar om vad som händer i våra kommuner.

Tomas Froms, ansvarig utgivare för Ljusnan och helahälsingland.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel