Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Olycklig vinkling av MTH-skolan av SVT – Våra barn trivs bra på skolan

 
Kritik mot MTH-skolan i Hudiksvall
Visa alla artiklar

Våra barn trivs i grund och botten väldigt bra i MTH-skolan i Hudiksvall. Olyckligt att SVT intervjuar fem 15-åringar, mer eller mindre uthängda i bild, utan föräldrars vetskap. De frågor de fick var enbart om saker som anses negativa, skriver signaturen Föräldrar. SVT Gävleborgs ansvariga utgivare skriver svar direkt.

Annons

Senaste tidens debatt om MTH-skolan känns som den blivit väldigt snedvriden. Vi har två barn som går i skolan och de trivs i grund och botten väldigt bra i MTH-skolan. Det som nu framkommit senaste dagarna är bara saker som anses negativa. Vissa saker också med en tvivelaktig sanningshalt.

Vi skulle vilja lyfta det som vi och våra barn tycker är väldigt positivt med skolan. Våra barn tycker att lärarna är glada och engagerade. De får ha roliga, lärande och spännande projekt. Bekvämare klassrum och lugnare miljö än tidigare skola. Tid och kraft läggs på att maten ska vara bra. Det är sammanhängande lärotid utan håltimmar mitt i schemat.

Vi tycker att det känns olyckligt att SVT intervjuar fem stycken 15-åringar mer eller mindre uthängda i bild utan föräldrars vetskap. De frågor de fick var enbart om saker som anses negativa. Inga frågor kom om vad de tyckte var positivt med MTH-skolan. Det finns säkert saker som kan förbättras på MTH-skolan t.ex. kommunikation mellan personal och föräldrar/elever. Sådana saker anser vi dock kan lösas med enkla metoder.

Föräldrar

SVAR DIREKT: Vi strävar alltid efter att vår rapportering ska vara opartisk och att alla sidor ska få komma till tals. I det här fallet har vi sökt rektorn på skolan vid upprepade tillfällen i flera veckors tid utan att få svar, vilket är väldigt olyckligt.

I vår publicering 10 september, som handlar om att skolan har tappat en tredjedel av sina elever jämfört med vårterminen, har vi en rad olika källor. Föräldrar som vittnar om att de flyttat sina barn från skolan för att de anser att stöttningen från vuxna på skolan varit väldigt begränsad och föräldrar som anser att MTH-utbildning fungerat bra. I samma artikel får både Skolinspektionen, som tidigare riktat allvarlig kritik mot skolan, och Hudiksvalls kommun komma till tals.

Ni ifrågasätter hur SVT kan intervjua ett gäng 15-åringar utan föräldrarnas vetskap. Eleverna sökte själva upp oss på redaktionen i Hudiksvall för att de ville berätta om sina upplevelser på skolan. Vi tog inte kontakt med dem och hade inte heller förberett några negativt vinklade frågor inför mötet, som ni påstår.

Jag tycker att det är viktigt att de som faktiskt är berörda får komma till tals. De har rätt att tala utan en vårdnadshavares godkännande. Det handlar om yttrandefrihet. Vi uppmanade dessutom samtliga elever att kontakta sina vårdnadshavare och berätta att de var och pratade med oss när de var på plats på SVT:s redaktion. Vilket de också gjorde.

Mvh

Joanna Wågström, ansvarig utgivare SVT Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel