Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öka vaccinationstakten!

Vaccineringen mot covid-19 går för långsamt, anser Moderaterna.

Söndagen den 10 januari hade 0,8 procent av Sveriges befolkning vaccinerats. Fortsätter vi i den takten kommer det att ta över sju år att vaccinera hela Sverige. Det går för långsamt, vi måste öka takten.

Under våren tjatade vi moderater oss blåa om att testa, testa, testa. Nu ser vi hur historien upprepar sig när vi nu också säger vaccinera, vaccinera, vaccinera. Den S-styrda regeringen och (S)tyret i Gävleborg har under hela pandemin varit tvåa på bollen medan vi moderater tryckt på och drivit dem framför oss. Sverige och gävleborgarna förtjänar bättre.

Vi är många som satt stort hopp till vaccinationerna och den nationella ambitionen är att alla över 18 år och som vill ska vara vaccinerade innan sommaren. Utan att vara allt för pessimistiska är vi ändå tveksamma till att Gävleborg kommer lyckas nå upp till den ambitionen då regionen planerar att påbörja vaccineringen av de som inte tillhör riskgrupp först under senvåren/ försommaren.

Vaccinationerna handlar om att rädda liv. För varje dag det drar ut på tiden riskeras människors liv och hälsa i onödan. Trycket på sjukvården kommer också att minska ju fler vi vaccinerar, våra medarbetare behöver verkligen ett andrum och återhämtning. Många har suttit och sitter fortfarande isolerade utan fysiskt kontakt med vare sig nära eller kära samtidigt som vi ser att många företag går närmare och närmare konkurs.

Det får vara slut på ursäkter nu, vi måste göra allt vi kan för att komma närmare en normal vardag igen. Det går att göra mer. I exempelvis Israel har närmare 20 procent av befolkningen redan vaccinerats, någonting som varit möjligt genom säkrande av stora mängder vaccin och dygnetruntöppna vaccinationscentraler. Detta i kontrast till Region Gävleborg som inte ens har en vaccinationsplan på plats än.

Vi moderater kommer att fortsätta sätta press på regering och regionstyre för att öka takten på vaccinationerna. Det får vara slut på senfärdigheten.

Viktor Wärnick (M) riksdagsledamot Gävleborgs län

Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel