Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öka tryggheten – inför trygga nattstopp på bussarna

Låt passagerare själva bestämma var de ska kliva av bussen under kvällar och nätter, för att öka tryggheten. Det skriver moderaterna Patrik Stenvard och Alexander Hägg i en insändare.

Otryggheten och oron för att bli utsatt för brott ökar i samhället enligt Brottsförebyggande rådets nationella trygghetsundersökning, och vi har länge kunnat läsa i lokalmedia om våldsbrott efter mörkrets infall. Nästan varannan kvinna uppger att hon känner sig otrygg att vistas ute under dygnets mörka timmar.

Rädsla och oro begränsar individen och kan leda till att man väljer bort aktiviteter på grund av att man känner sig otrygg. Kanske struntar man i att möta upp sina vänner en kväll på grund av osäkerhet kring hur man ska ta sig hem tryggt.

På landsbygden kan det vara glest mellan busshållplatserna och långt att promenera ensam i mörkret för att ta sig hem. Även i tätbebyggda områden i länets städer kan det röra sig om hundratals meter som känns osäkra att gå ensam, speciellt för kvinnor.

Vi moderater har nu lagt ett förslag om att införa trygga nattstopp på bussarna så att du själv väljer var du kliver av bussen under kvällar och nätter. Det innebär att du inte är begränsad till att stiga av på ordinarie busshållplatser utan i stället kan kliva av på den plats som känns mest trygg och den plats som ligger närmast hemmet. Du kliver av bussen genom framdörren och det säkerställs också att ingen annan kliver av samtidigt. Genom det behöver du inte fundera över om den där personen som kastade sig av bussen i sista sekund verkligen skulle kliva av där egentligen eller ej. Du slipper se dig över axeln för att kontrollera att den där personen inte följer efter dig.

Vi moderater tror på individens frihet och för att vara fri måste du även vara trygg. Vårt förslag om att inrätta trygga nattstopp på länets bussar är ett steg i arbetet för ett tryggare Gävleborg där fler känner sig säkra.

Patrik Stenvard (M) Regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) Regionråd i opposition

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel