Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Öka acceptansen för varg genom effektivare skyddsjakt

Centerpartiet vill se en förändring av bestämmelser kring skyddsjakt på varg.

Hälsingland har landets största population av varg, något som de senaste året uppmärksammats. Processen kring skyddsjakt måste förenklas.

I dagarna har därför riksdagen, efter initiativ från Centerpartiet, gjort ett betänkande som ska göra det tryggare, enklare och snabbare att skyddsjaga varg. I och med att det finns en majoritet bakom förslagen så innebär det att regeringen nu behöver vidta åtgärder för att tillgodose förslagen.

I Sverige har vi två typer av jakt, dels licensjakt som är till för att reglera viltstammarna och dels skyddsjakt. Centerpartiet anser att licensjakt är grunden för en hållbar svensk rovdjursförvaltning. För att få en acceptans för den vargförvaltning vi har i Sverige är även en fungerande skyddsjakt central. Vargar som orsakar allvarliga skador, uppvisar ett onormalt beteende eller uppehåller sig i städer eller tätorter måste kunna skyddsjagas. Tack vare de nya förslagen från Centerpartiet kan skyddsjakten på varg bli ett mer effektivt verktyg i en hållbar förvaltning.

Följande delar vill vi att regeringen ska gå vidare med:

• Ge Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram nya rekommendationer för skyddsjakt på varg som också gör det möjligt att fatta beslut om skyddsjakt på ett helt revir. I dag fattas beslut om skyddsjakt för en varg i taget och den sammanlagda processen tar därmed lång tid. Skyddsjakt ska, till skillnad från licensjakt, inte heller behöva ta hänsyn till den genetiska statusen hos den varg som orsakar stor skada.

• Gör det tryggare, enklare och snabbare för personer att ansöka om skyddsjakt.

• Se över sekretessbestämmelserna i samband med skyddsjakt och licensjakt. Den som ansöker om skyddsjakt, utför den, eller utför licensjakt ska kunna få sina personliga uppgifter belagda med sekretess om han eller hon så begär.

• Se till att staten tar ett större ansvar för skyddsjakt. De stora rovdjuren är statens vilt och då är det rimligt att staten tar ett större ansvar för de skador rovdjuren orsakar.

• Utred förutsättningarna för att bekosta utbildning av certifierade hundar genom viltskadeanslaget. Det behövs fler certifierade hundar för att kunna säkerställa när det skett ett vargangrepp.

Centerpartiet anser att hanteringen av den rådande rovdjurspolitiken på framför allt varg har skapat ett allvarligt förtroende- och tillitsgap mellan de som tillämpar lagstiftningen och de som drabbas av den.

Centerpartiets förslag om skyddsjakt är en bit i att återskapa den tilliten. Det kommer att behövas mycket mer.

Hans Jonsson, distriktsordförande

Sven-Ulrich Ohlsson, kretsordförande Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel