Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nu lägger vi bort prestigen – Förhandling sökes!

Vi måste inse att det inte finns en viss klunga av partier som står för den bästa lösningen. En blandning av olika förhållningssätt och vägning av olika aspekter är det bästa för kommunen, skriver Lena Svahn (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen Ljusdal.

Helahälsingland utvärderar Kan du lova, vilket är bra. Återkoppling behövs i politikens kvalitetsarbete. Miljöpartiet svarade på de flesta frågeställningar när det begav sig och var noga med att inte lova för mycket, men istället visa på intentioner.

Runt begreppet ”hålla sams” var det självklart -  Miljöpartiet lovar fortsätta arbeta för ett bättre samtalsklimat i stort. Andra partier höll med och bland annat nämndes: "Möta alla med respekt, oavsett partitillhörighet", "Utveckla samarbetet mellan partier och företrädare som är ärliga, respektfulla och pålitliga", "Var och en måste själv ta ansvar för gott samarbete", "Att försöka hålla sams politiker emellan kan absolut utlovas".

Men det räcker inte!

Vi måste gå ett steg längre och börja förhandla i större frågor, i kommunstyrelsen. I de andra nämnderna sker redan detta och leder till en god utveckling. Men även kommunstyrelsen behöver energin till att lösa problem istället för att skapa nya.

Respektfulla dialoger och gott uppträdande är inte synonymt med att komma överens. Det ena bäddar bara för det andra. Vi kan konstatera att vi är tillmötesgående och för samtal, men alla parter står fast vid sin egen uppfattning. Man kommer alltså ingenstans.

Vi måste inse att det inte finns en viss klunga av partier som står för den bästa lösningen. En blandning av olika förhållningssätt och vägning av olika aspekter är det bästa för kommunen. En stark majoritet för ett visst förslag kan uppnås via ett färdigt majoritetsstyre från början. Då uteblir ovanstående viktiga mångfald men allt går ”smidigare” utan ansträngning när man "bara" ska enas internt. Nu har vi det inte så och istället bör vi arbeta tillsammans tidigt i processerna innan vi låst fast oss. Det är också vad vi behöver lära oss för att utveckla politiken på lång sikt, tror jag.

Det här måste vi kunna lyfta utan att anklaga någon, ingen ska känna sig utpekad. Men prata om det måste vi göra och det angår oss alla. Vi är vana vid att många säger att de vill komma överens utan att mena det egentligen. Egentligen vill man bara få sin vilja igenom utan redigeringar. Men det gäller inte alla! Tro (exempelvis) mig – jag vill komma överens via givande och tagande, har visat det och försöker visa det nu. Jag vet att förtroenden är nere på botten, det finns ingen tillit.

Så alla ni politiker som, liksom jag, vill lägga bort prestigen och ärligt vill se förhandling, medling och kompromisser: Gör er röst hörd! Jag vet att ni finns.

Lena Svahn (Mp), vice ordförande Kommunstyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel