Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Norrland behöver en samlad kraft för utbyggd järnväg

Riksdagspolitiker i Norrlandslänen behöver gå samman om infrastrukturen ska kunna förbättras och dubbelspår på Ostkustbanan bli verklighet. Det skriver SD-politikerna Roger Hedlund och Daniel Persson.

Gävleborg är under ekonomisk press från flera håll. Vi har en fortsatt hög arbetslöshet, samtidigt som många av våra kommuner är lågt rankade inom företagsklimat. I det här läget behöver alla riksdagsledamöter från Norrlandslänen gå samman för att verka för en utbyggnad av infrastrukturen. Tyvärr vill övriga riksdagspartier inte gå samman i denna så viktiga fråga, men med detta vill vi välkomna övriga partier att tillsammans med Sverigedemokraterna, sätta Norrlands infrastruktur högt upp på den politiska agendan.

Det vi behöver nu är fler arbetstillfällen och nya företag som kan expandera inom länet. I dag finns det flera betydande utmaningar inom infrastrukturen, främst den spårbundna, som hindrar den positiva utvecklingen. Den nationella transportplanen prognostiserar en kraftig ökning av transporter för järnvägssträckan norröver. Otillfredsställande möjligheter till arbetspendling, kompetensförsörjning och företagsetableringar är ett faktum för Norrlandskusten. Detta måste åtgärdas. Sveriges mest trafikerade, enkelspåriga, järnväg (Ostkustbanan) behöver därför skyndsamt byggas ut och moderniseras.

Sverigedemokraterna driver därför frågan, både genom riksdag och Region Gävleborg, att prioritera och påskynda utbygganden av dubbelspår på Ostkustbanan. Vi har i riksdagen lagt fram förslag som pekar på behoven av en tidigareläggning av projektet, inom den infrastruktursatsning som regeringen fastslagit. Vi har vidare, regionalt i Gävleborg, haft med detta som en central punkt för utvecklingen av regionen, och även från detta håll lyft fram vikten av en påskyndad utbyggnad.

Vår ståndpunkt är tydlig – för att regionen ska kunna nå sina högt uppsatta miljömål, stärka näringslivet och öka konkurrenskraften gentemot andra regioner, är det av största vikt att den planerade Ostkustbanan tidigareläggs och prioriteras. Som ett exempel – sträckan mellan Stockholm och Sundsvall, via Gävle, tar i dag 4 timmar men kan med det nya dubbelspåret halveras i tid till 2 timmar.

De lokala arbetsmarknadsregionerna kommer att vidgas kraftigt vilket ger möjligheter till fler bostäder och utökat företagande inom ett större geografiskt område. Att godstransporterna är i så stort behov av en ökad kapacitet, innebär att vi utan dubbelspåret istället tvingas förlita oss på andra mindre bra lösningar som påverkar miljön.

Det finns sammantaget många positiva effekter av att tidigarelägga Ostkustbanans utbyggnad. Vi ser det som en självklar prioritering.

Roger Hedlund (SD) Riksdagsledamot Gävleborg, Daniel Persson (SD) Regionråd Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel