Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nolltolerans mot våld i nära relationer är en väg att frigöra kraft och mod hos fler människor

Ekonomiska krafter stödjer de grupper och partier som talar för deras rätt att exploatera både människor och ekosystem för ekonomisk vinning. Rädsla är deras väg och de använder sig av människors upplevda beroendeställning, skriver Erika Engberg, Socialdemokraterna i Bollnäs.

Jämställt och jämlikt samhälle. Vad menar jag med ett socialt hållbart samhälle och hur ser vägen dit ut i vår lilla del av världen?

För mig och i mitt politiska värv ser jag att nolltolerans mot våld i nära relationer är en viktig väg för att frigöra kraft och mod hos fler människor. Kraft att utbilda sig och bidra till vårt gemensamma välstånd och mod att växa tillsammans, utan rädsla och hat. Begreppet tillväxt behöver omvärderas och mer handla om människors frihet att skapa goda levnadsvillkor än om förbrukning av planetens råvaror och maximera vinst.

Agenda 2030 är det gemensamma måldokument som ett stort antal länder genom FN har förbundit sig att arbeta för och samverka kring en långsiktigt hållbar framtid, för människorna och planeten. Punkt 8 i överenskommelsen säger: Vi förutser oss en värld med universell respekt för mänskliga rättigheter och den mänskliga värdigheten, rättssäkerhet, rättvisa, jämlikhet och icke-diskriminering, med respekt för ras, etnicitet och kulturell mångfald samt med lika möjligheter som medger ett fullt förverkligande av den mänskliga potentialen och som bidrar till delat välstånd. En värld som investerar i sina barn och i vilken varje barn växer upp i frihet från våld och exploatering. En värld i vilken varje kvinna och flicka åtnjuter full jämställdhet och alla rättsliga, sociala och ekonomiska hinder för att öka deras egenmakt har undanröjts. En rättvis, tolerant, öppen och socialt inkluderande värld i vilken behoven hos de mest utsatta möts.

Alla länder och grupper av människor gillar inte en utveckling åt detta håll. De som tjänar på och lever gott på andra människors olycka och ofrihet kommer inte, tror jag, att driva utvecklingen i denna riktning. Det ser vi i Ungern och även i vårt eget land där krafter samlas för att stoppa kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp och sin väg i livet. Ekonomiska krafter stödjer de grupper och partier som talar för deras rätt att exploatera både människor och ekosystem för ekonomisk vinning. Rädsla är deras väg och de använder sig av människors upplevda beroendeställning.

Därför är nolltolerans mot våld i nära relationer, möjligheten att utbilda sig och skapa sig en försörjning den väg jag valt i mitt politiska engagemang i Socialdemokraterna. Jag är inte ensam men vi behöver bli fler. Du avgör åt vilket håll det ska bära, i det lilla som blir det stora om vi är tillräckligt många.

Erika Engberg, Socialdemokraterna i Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel