Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Nej, det är inte raggarkulturen som stör friden – ni verkar inte ha en susning om vad raggare är!

Vi läser i tidningar om att raggare stör friden i folkhemmet med bilder på fina femtiotalsbilar – men då har man blandat ihop begreppen. Raggarkulturen handlar om amerikanska bilar och har inget att göra med den nyuppväckta EPA-kulturen med låga Volvo 850 och BMW utan fjädring och med enorma ljudpaket, skriver Janne Sandström, medlem i Bright River Cruisers Bollnäs.

Har sedan 1984 varit inbegripen i vad som kallas ”raggarkulturen” då jag införskaffade min första ”raggarbil”, en Chevrolet Malibu SS 1964. Sedan dess har jag varit trogen den kulturen. Vi träffas, umgås kanske det kallas för, med våra amerikanska bilar. Ibland genom cruisingar, annars vid våra klubbkåkar, fikaträffar eller dylikt.

Eftersom man måste vara 18 år för att ha körkort har vi inte heller något kommunalt stöd för vår klubbverksamhet, utan det är helt ideellt och det verkar vara något som är helt främmande för alla som inte är involverade i ungdomsföreningar eller just ”raggar” föreningar.

Vårt primära intresse är amerikanska bilar, musik (av vilken sort det än må vara) och att få umgås med våra jämlikar. Dagens fokus på ”raggarmusik” är förhoppningsvis ett påhitt av journalister som inte har en jäkla susning om vad raggare är.

Vi läser i tidningar om att raggare stör friden i folkhemmet med bilder på fina femtiotalsbilar, när vi och de som kallar sig för journalister vet att det man egentligen menar är den nyuppväckta ”EPA”-kulturen i sina låga Volvo 850 och BMW utan fjädring – med ljudpaket som Elvis Presley och Chuck Berry skulle ge sina högra händer för om de hade haft samma ljudkapacitet då de åkte runt på konserter – som är det största problemet.

Nu har sossarna genom inrikesministern kommit på att ”raggarna” för ett jäkla liv och då måste regeringen stävja det. Jag hoppas att det är lika som i kommunlivet, att de som ska bestämma har fått ett undermåligt underlag utan riskbedömningar från sina tjänstemän som struntar i de 100 000-tals svenska medborgare med rösträtt som har amerikanska bilar och kulturen som sin hobby och livsstil.

Ta reda på fakta innan ni kommer till beslut, och ta kontakt med organisationer som bland annat American Car Club Sweden och Cruisingen Stannar innan ni tar beslut.

PS: Jag vill inte ha några kopior på det här på Sverigedemokraternas sidor eller på deras hjälpsidor såsom Nyheteridag.se eller liknande då jag inte stöder sådant trams.

Janne Sandström, medlem i Bright River Cruisers Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel