Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Naturskyddsföreningen far med osanning

Mats Olsson, landsbygdsbo, är kritisk till Naturskyddsföreningen.

Det är minst sagt skrämmande att läsa insändare från Naturskyddsföreningen och deras stödtrupper som Rovdjursföreningen, Djurrättsalliansen och andra föreningar.

När ni påstår att stora stammar av rovdjur inte är en arbetsmiljöfråga för att inga skogsbruksarbetare skadats, avslöjar ni en mycket cynisk människosyn. Arbetsmiljöarbete är och ska vara förebyggande i första hand. Man väntar inte tills det inträffar en olycka innan man vidtar åtgärder. Jag har under många år haft uppdrag som arbetsplatsombud och skyddsombud så jag hävdar bestämt att ignorera arbetsmiljörisker är en företeelse som hör till förra århundradet. Det är också kränkande mot alla landets arbetare och skyddsombud att ta så lätt på risker i arbetsmiljön.

Dessutom är påståendet att ingen skadats i skogen en lögn!

I Skattungbyn i Dalarna blev en skogsbruksarbetare allvarligt skadad av en björn vid röjningsarbete i skogen 2013.

Olyckan anmäldes naturligtvis till Arbetsmiljöverket där tjänstemän hävdar att det finns ett stort mörkertal av tillbud mellan rovdjur och skogsbruksarbetare. Någon som Skogs skyddsombud vid tillfället bekräftade.

Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen verkar ha svårt för att hålla sig till sanningen. När ni påstår att skillnaden mellan 30 eller 40 föryngring av björn skulle påverka besöksnäringen i länet negativt, känns det svårt tro på detta.

Däremot påverkas många andra verksamheter negativt när rovdjurens antal ökar.

En representant från Rovdjursföreningen påstod i en insändare i Gefle Dagblad att antalet får i länet ökat med 70 procent trots att rovdjuren också ökat. Det är också minst sagt anmärkningsvärt när Fåravelsförbundet säger att antalet får minskar i hela landet, mest i Gävleborg där minskningen är cirka 20 procent.

Om Naturskyddsföreningen i fortsättningen ska vara trovärdiga, får ni försöka hålla er till sanningen och sluta med de smått löjliga påhoppen på de som sysslar med djuruppfödning, jord- och skogsbönder, jägare och alla på landsbygden som inte delar era åsikter i alla lägen.

Mats Olsson, landsbygdsbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel