Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Naturmaterial skulle vara bättre än plastgräs i trafiklådor

All plastmaterial och konstfibermaterial delar sig till mikroplastpartiklar. Mikro- och nanoplastpartiklar ruttnar inte bort som naturliga material gör, skriver Tarja Volotinen som vill att konstgräs i trafiklådor ska bytas ut. Hudiksvalls kommun svarar direkt.

Annons

Det finns konstgräs på många ställen i Hudiksvall, bland annat i trafiklådor på gatorna (se bilden). Konstgräs är ett farligt material och borde ersättas med naturmaterial så fort som möjligt. Den gröna beläggningen är tillverkad från plastnät och plastgräs.

All plastmaterial och konstfibermaterial delar sig till mikroplastpartiklar. Mikro- och nanoplastpartiklar ruttnar inte bort som naturliga material gör. De behöver minst 400 år, kanske till och med 1000 år, innan de delar sig till de kemikalierna de innehåller.

Under tiden skulle hela jordytan kunna bli av plastpartiklar, alla naturens delar (alger, fiskar, djur, människor, växter och så vidare) kommer före eller senare bli sjuka av mikro- och nanoplastpartiklarna. De fastnar i människans och djurens lungor, magen, hjärna - i alla delar av kroppen, och stör normala funktioner.

Så hur skulle vi kunna ersätta dessa plastgräsanläggningarna?

Det går att göra tåliga och stadiga konstgräs av hampsnöre och lintrådar.

Trafiklådornas gräs skulle kunna ersättas av träbitar som skapar en liten bild av katter och hundar, eller fåglar och blommor, eller bara små bollar och rutor. Eller bara korta trästickor.

Dessa skulle sedan skruvas fast in i botten med träbrädor som har mellanrum så att vatten rinner ner genom den. Man kunde ha en tävling mellan skolklasser om byggandet av roligaste träfigurersättningar till trafiklådorna.

Om man också stoppade figurerna i linolja innan man skruvar fast dem i lådan, kunde de hålla sig många år. De behöver inte vara lika, utan kunde göra en fin inverkan till stadens sidogator, om de vare skapade av lokala barn, som handarbete.

Man kan även använda målfärg (från naturmaterial, så som Faluröd) i olika färger för att göra träd ”gräsersättande” trafiklådorna vackra att se. Man kan använda samma teknik på de gatudelarna och rondellerna var man nu har plastgräs.

Så tänk till och ta bort plast från så många ställen som möjligt.

Tarja Volotinen, materialvetare från Hudiksvall

SVAR DIREKT: I Hudiksvall har vi på prov valt konstgräs i en cirkulation samt på en refug vid centralstationen. Anledningen till att vi i dessa fall testat konstgräs är ur arbetsmiljösynpunkt då skötsel av dessa ytor kan vara trafikfarligt.

Vi håller med om att farliga ämnen i naturen ska minska och kommer undvika att välja konstgräs i fortsättningen.

Blomlådorna som används som farthinder är det de boende på gatan som ansvarar för och vi har i våra regler angett att lådorna ska fyllas med jord och fräscha blommor.

Sara Johansson

Verksamhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel