Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: När konsumenterna visar sin åsikt kan ett litet val göra stor skillnad

Mycket av världens tonfisk fiskas på ett sätt som är dåligt för både djur och natur. Men faktum är att du som konsument inte behöver sluta äta tonfisk för att göra ett bra miljöval, skriver Linnéa Engström, Marine Stewardship Council, Östersjöregionen och Skandinavien.

Vi är många som oroar oss för världens tonfisk. Mycket av världens tonfisk fiskas på ett sätt som är dåligt för både djur och natur. Men faktum är att du som konsument inte behöver sluta äta tonfisk för att göra ett bra miljöval. Istället kan du göra en insats för ett hållbart fiske genom välja MSC-certifierad tonfisk.

MSC är en icke vinstdrivande organisation som driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram. För att få vår certifiering måste man kunna visa att beståndet man fiskar på är livskraftigt och att andra bestånd som fångas i fisket inte tar skada. Man måste också kunna visa att det finns lagstiftning, myndighetsarbete och kontroller. Just det sista är ofta en utmaning, eftersom flera länders myndigheter behöver samarbeta. Men när yrkesfiskarna själva vill ha ett bättre gränsöverskridande samarbete sätts press på politikerna i berörda länder att komma överens. Dessutom har det visat sig att när det internationella samarbetet kring tonfiskbestånden förbättras, så förbättras också samarbetet kring annat fiske i dessa områden. 

Förutom att ett MSC-certifierat fiske klarar världens strängaste miljömärkning, måste det också hela tiden genomföras förbättringar. Exempel på sådana förbättringar är att observatörer finns med på de flesta fisketurer, vilket ökar kunskapen om bifångster. Dessa data publiceras sedan på MSC:s hemsida, öppet för alla att ta del av. I MSC-certifierade fisken är dessutom så kallad hajfening i princip helt eliminerat. 

I Norge är 60 procent av tonfiskburkarna märkta med MSC:s blå logga. Motsvarande siffra för Sverige är bara 30 procent. Svenska butiker borde kunna bli bättre. Och en större andel miljömärkt är också efterfrågat hos konsumenterna - mer än åtta av tio svenskar tycker att butikerna bör plocka bort alla ohållbara fisk- och skaldjursprodukter från sina hyllor, enligt en undersökning från GlobeScan. Vi vill därför ge en utmaning till branschen att öka andelen miljömärkt tonfisk. Det självklara målet borde vara 100 procent!

Just nu pågår en process där  flera länder i Stilla havet måste komma överens om förvaltningsregler för att skydda ett flertal tonfiskbestånd och för att fisket ska få behålla sin certifiering. Yrkesfiskare har därför gjort gemensam sak med miljöorganisationer och driver på för en bättre förvaltning. Om fler väljer MSC-tonfisk stödjer vi tillsammans alla fiskare som vill fiska hållbart.

Linnéa Engström, programdirektör Marine Stewardship Council, Östersjöregionen och Skandinavien.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel