Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: När får vi i utbyarna av Ovanåker ett snabbt och stabilt internet?

Tänk om Ovanåkers kommun någon enda gång skulle prioritera utbyarna först och tätorterna sist ... och att de då fick till svar "men pengarna tog slut"! Vilken strategi har kommunen för att leva upp till regeringens vision om bredband till alla? undrar signaturen Bredband. Styrelsen för Helsinge Net Ovanåker AB skriver svar direkt.

Vi som bor i utbyarna av Ovanåkers kommun vill åtnjuta samma förmåner som alla andra i kommunen. Skatt får vi betala ”men va faen får jag för pengarna”?

Det är inte bara byn Räka som är blåsta på ett snabbt och stabilt internet. Dit hör också byarna Galven och Galvsbo. Vi som bor här har inte ens fått en förfrågan om fiber från Helsingenet. Här stängde Telia ner fasta telefonin i fjol vid den här tiden och då fick vi se oss om för att komma ut på internet på annat sätt.

Vi som bor i utbyarna av Ovanåkers kommun vill åtnjuta samma förmåner som alla andra i kommunen. Skatt får vi betala ”men va faen får jag för pengarna”?

För något år sedan var jag i kontakt med vd:n Sigfridsson för att höra när det var våran tur att få bredband, men fick till svar att pengarna var slut.

Men tänk om Ovanåkers kommun någon enda gång skulle prioritera utbyarna först och tätorterna sist ... och att de då fick till svar "men pengarna tog slut"!

Regeringen har sagt att hela Sverige ska vara uppkopplat 2025 eftersom det skapar förutsättningar för att bo och verka i hela landet, och senast 2020 ska alla ha tillgång till bredband om minst 100Mbit/s.

Nu vill jag veta, vilken strategi har kommunen för att uppnå detta så att innevånarna i hela kommunen kan ta del av regeringens vision?

Så har jag en annan fråga också: Finns det någon politiker i kommunen som kan flytta till Galven eller Galvsbo? För då dröjde det nog inte så länge tills vi också fick åtnjuta både det ena och andra, och så bredband förstås. Välkommen hit!

Bredband

SVAR DIREKT: De ekonomiska utmaningarna för fiberutbyggnad ökar kraftigt vartefter avstånden till och mellan hushållen ökar.

Då Helsinge Net Ovanåker inte finansieras av kommunala skattemedel utan ska bära sina egna kostnader behövs en strategi för att under utbyggnadsfasen inte hamna på obestånd.

Bolaget har valt att först bygga där man kan nå så många som möjligt för minsta möjliga kostnad för att sedan med hjälp av intäkter från nätet kunna fortsätta utbyggnaden i glesare delar av kommunen.

Regeringens bredbandsmål som nämns i insändaren förutsätter stora mängder investeringsbidrag. När, hur och om dessa blir tillgängliga är fortfarande oklart.

Byarna Galven och Galvsbo ligger med som en del av de planerade utbyggnaderna för att nå Kommunens nuvarande bredbandsmål, 95% fibererbjudna hushåll.

Pengarna är inte slut, så länge uppdraget finns fortsätter Helsinge Net att bygga ut fibernätet. I vilken takt det är dock beroende av möjligt investeringsstöd.

Styrelse och vd Helsinge Net Ovanåker AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel