Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Någon äger skogen och har den som levebröd

I Ljusnan torsdag 23 augusti beskrevs hur en man arbetar mot en avverkning på Kaptensön som ligger bredvid ön där han själv har sommarhus.

Är det rimligt att om man köpt en ö som ligger intill en skogbeklädd ö, att man en dag upptäcker att skogen intill är avverkad? Är det rimligt att om man köpt ett hus som gränsar till ett skogsområde, så kan man en dag upptäcka att skogen intill är avverkad?

Om du frågat Sveriges hundratusentals skogsägare hade svaret varit: Ja det är rimligt, om du som köpare insett att om du inte köpte även skogen, var det inte du som ägde den och därigenom inte heller hade rätten att bruka och förfoga över den.

Äganderätten är grundläggande i alla fungerande samhällssystem, och skog är ingen allmän egendom.

 Ja det är rimligt, om du inser att någon har anlagt, röjt och gallrat skogen, och att det nu är dags att skörda frukterna av det nedlagda arbetet.

Ja det är rimligt om du inser att ägaren har skogen som en del av sitt levebröd.

Ja det är rimligt, om du inser att skogen är en naturresurs som bland annat producerar virke vi bygger hus av, papper till din tidning, bränsle i form av flis till våra värmeverk för att värma våra hem och i framtiden biobränslen för våra bilar och mycket annat.

Ja det är rimligt, om du inser att skogens produkter står för landets största nettoexport. Ja det är rimligt, om du inser att där skog skördas anläggs ny skog. Den är ingen statisk företeelse.

Skogen är en förnyelsebar resurs. Kanske den allra viktigaste vi har.

Skogsägare, Hertsjö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel