Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Mycket snack och mycket (demokrati)verkstad!

I skolan ska vi utbilda framtidens demokratikämpar och samhällsbyggare.

Redan i första stycket i läroplanen fastslås att skolväsendet vilar på demokratins grund. Utbildningen ska förmedla de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på.

I rapporten ”Det vore ju kul om de frågade nån gång” från MUCF 2019 så svarade 19% av de tillfrågade att de kan för lite för att veta hur de gör för att vara med och påverka. Över hälften av de tillfrågade ungdomarna svarar också att avståndet mellan politiker och vanliga medborgare är för stort, samtidigt som ungefär lika många är mycket eller ganska intresserad av samhällsfrågor. Det här är fakta vi inte kan, ska eller vill ignorera. Under flera år har vi utvecklat dialogen mellan elevråden på de kommunala skolorna och politiker som bestämmer över skolan. Dialogen har varit bra och fortsätter utvecklas. Men vi behöver också utveckla bredare forum. Ett forum för fler.

Därför är vi glada att vi i Hudiksvalls kommun nu dragit igång en demokrativerkstad där elever på våra skolor får träffa politiker för att diskutera demokrati och utveckling av samhället. Eleverna kommer få möjlighet att testa hur ett kommunfullmäktige fungerar. Vi hoppas att elever och de förtroendevalda som får möjligheten att delta på det här tar chansen. Det här projektet är en viktig pusselbit i bygget av demokratin.

Demokratin ska aldrig tas för givet. Varje dag finns det krafter som på ett eller annat sätt arbetar för att demokratin ska inskränkas. Det svarar vi på genom att bjuda in för en öppen och direkt dialog. När demokratimotståndare vill stänga ner, öppnar vi upp.

När man försöker tysta folkvalda vill vi bidra till trygga samtal.

När avståndet mellan förtroendevalda och medborgare upplevs vara för stort så prioriterar vi att finnas där.

Vi vill bygga förtroende för demokratin genom dialog.

Vi vill bidra till en trygg och levande demokrati genom demokrativerkstad.

Vi ser fram emot att få träffa er och bygga kommunen starkare tillsammans.

Andréa Bromhed (MP), gruppledare. Bo Nilsson (S), gruppledare. Håkan Rönström (M), gruppledare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel