Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Med PostNords flytt försvinner både jobb och hopp från Nordanstigs kommun

När postkontoret i Nordanstig flyttar och centraliseras till Hudiksvall sänder detta ut signaler. Nu försvinner åter igen arbetstillfällen från kommunen - de går till större städer och kvar blir en liten andel arbetsföra personer som ska se till att skola och äldreomsorg fungerar. Detta är inte hållbart i längden, skriver Emil Thyr.

PostNord har beslutat att lägga ned sitt postkontor i Nordanstig och centralisera postkontoret till Hudiksvall. Detta är något vi ser allvarligt på då servicen för oss i Nordanstig blir sämre. Dessutom förloras ungefär åtta arbetstillfällen från bygden. Men det sänder även ett signalvärde: Nu lämnar staten kommunen ytterligare.

Nedmonteringen av statlig närvaro har pågått under lång tid och när regeringen gick ut med att statlig närvaro skulle flytta ut i landet steg våra förhoppningar. Då staten äger PostNord slås dessa förhoppningar ned återigen. Att även glesbygdskommuner har närvaro av post, arbetsförmedling och andra offentliga instanser gör att hela Sverige kan leva.

Nu har Nordanstigs kommun på kort tid förlorat både Posten och Arbetsförmedlingen. Just Arbetsförmedlingen är ju extra viktig i den varselvåg som följt coronapandemin. Kvar finns Systembolaget.

Detta måste det bli en ändring på. Med statlig närvaro skapas det framtidstro och inflyttning. Det är någonting vi är i behov av i glesbygdskommuner där demografin visar att vi blir allt äldre. Med jobb på orten stannar ungdomar kvar. Nu försvinner arbetstillfällen till större städer och kvar blir en liten andel arbetsföra personer som ska se till att skola och äldreomsorg fungerar. Detta är inte hållbart i längden. Det skapar ökade klyftor och misstro mot både stat och politik.

Med statlig närvaro i alla kommuner får vi hela Sverige att leva! Gör om och gör rätt PostNord och dess ägare staten!

Emil Thyr, sektionsordförande Kommunal Nordanstig, styrelsen i LO-Facken Norra Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel