Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Märkligt beslut på kommunstyrelsen i Ovanåker

Utgångspunkten för den styrande minoriteten i Ovanåker har varit att Aefab självklart skulle få vara med och lägga ett eget anbud nu när 50% av lokalvården ska ut på upphandling. Oppositionens beslut är märkligt, skriver Håkan Englund, kommunstyrelsens ordförande.

Annons

På kommunstyrelsens möte den 26 november i Ovanåker fattades ett märkligt beslut.

Centern, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tog beslutet att 50 procent av den lokalvård som idag utförs av Aefab ska upphandlas och utföras av någon annan. Detta utan att Aefab själva får vara med och lägga ett anbud i upphandlingen. Detta innebär att medborgarna i Ovanåker inte kommer att kunna få en jämförelse mellan den lokalvård som Aefab utför och den som kommer att upphandlas.

Läs också artikeln: Aefab kan tvingas varsla 13 lokalvårdare – efter beslut om privatisering: "Jag är besviken"

Det har funnits enighet i kommunen om att pröva lägga ut 50 procent av lokalvården för upphandling och utgångspunkten från den styrande minoriteten har då varit att det är en självklarhet att Aefab kan lägga ett eget anbud. Då blir det möjligt att få en jämförelse mellan de lagda anbuden och den befintliga lokalvården och en jämförelse på precis samma lokaler. Vi kan alltså göra en bedömning om hur bra eller dålig den befintliga verksamheten är och då också välja om lokalvården ska fortsätta med Aefab eller någon annan.

Nu blir resultatet av oppositionens beslut att 50 procent av lokalvården kommer att upphandlas oavsett innehåll och pris. Detta är inte rimligt och vi har svårt att tro att medborgarna i Ovanåker kan tycka att detta är ett beslut som gagnar kommunen.

Håkan Englund, kommunstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel