Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Många frågor återstår innan Östernäs kan bli ett område för människor

Det handlar om människor, deras väl och ve, inte om en byggnad, som kommer att stå som en solitär, utan färdiga förbindelser med centrala Ljusdal, skriver Kurt L Rådlund, ordinarie ledamot i KPR och ordförande i Hennan PRO.

Att kommunen går med underskott är inte något nytt. Det delas med flertalet kommuner. Att Ljusdals kommun inte är sämst, är en mycket dålig ursäkt. Det är de föreslagna åtgärderna som är och blir ett problem.

Jag har full förståelse för att politikerna är valda av folket, men innebär detta att allt kan göras i folkets namn, utan dialog? Jag tillhör KPR och vi har fått arbeta för vår existens. Vår existens är fortfarande osäker. Vi representerar en hel del av de så kallade "gräsrötterna", men våra förslag besvaras/bemöts inte ens. Det finns en stor kunskap bland folket som skulle kunna tas tillvara.

I samband med remissen om det nya demensboendet ställdes frågor från vår sida, dels till kommunen, men också i insändare. Responsen har uteblivit. I remissen står att demensboendet skall byggas för minst 60 personer och vara färdigställt 2021/2022. När sedan beslutet kom att Östernäs var kandidaten, kan jag bara undra vad som ligger bakom det beslutet. Inte färdigställandetiden dock.

Jag blev ytterligare fundersam, när kommunchefen enligt LjP säger "Det finns ett kommunövergripande mervärde att vi påbörjar investeringar på Östernäs". Jag har full förståelse att investeringar skall påbörjas på Östernäs, men inte med personer (dementa). Det handlar om människor, deras väl och ve, inte om en byggnad, som kommer att stå som en solitär, utan färdiga förbindelser med centrala Ljusdal.

- När blir timmerhanteringsfrågan löst?

- När blir en vettig förbindelse under/över järnvägen löst?

Många frågor återstår innan Östernäs kan bli ett område för människor. Det är cyniskt att låta dementa bli försökspersoner.

En annan fråga som ställts men inte besvarats är hur sjukfrånvaron behandlats. Svaret att åtgärder har vidtagits räcker inte. Grundorsaken måste penetreras. Här finns mycket pengar att hämta. Åtgärder vidtogs 2016. Resultatet blev inte vad som kunde förväntas. Hur ser åtgärdspaketet ut nu?

Nu skall Gärdegården stängas, som vanligt utan dialog.

- Vad händer med de boende?

- Vad händer med personal?

Det är inte där besparingarna finns. På papperet ser det okej ut, problemet är bara att kostnaderna, helt eller delvis, kommer att återfinns på andra ställen. Ett bra sätt att dölja mässling är att pudra. Skall en riktig besparing göras, måste hela verksamheten granskas, det räcker inte med ytan.

Det är fullt möjligt att de fattade besluten är riktiga, men det krävs en öppenhet från kommunens sida. Fattade beslut skall motiveras. En konsekvensbeskrivning göras. Information och konsekvenser skall delges på ett lättfattligt sätt innan beslut. Alla skall via sina föreningar/organisationer ges möjlighet att kommentera/ge synpunkter på utredningar, som leder fram till åtgärder

Kurt L. Rådlund, ordinarie ledamot KPR och ordförande Hennan PRO

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel