Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Magstark prishöjning på måltiderna inom omsorgen – ska vi betala tidigare boendes kostnader?

Att höja måltidsavgiften för det som bor på vård- och omsorgsboende i Ljusdals kommun med nästan 40% idag för att man låtit bli att korrigera avgiften under tidigare år – hur kan det vara möjligt? undrar signaturen KIM. László Gönczi (MP), omsorgsnämndens ordförande i Ljusdal svarar direkt.

Måltidsavgiften för de personer som bor på vård- och omsorgsboende i Ljusdals kommun har ökat från 3255 kronor till 4500 kronor/månad. Det innebär en ökning med 1295 kronor/månad, alltså en ökning på 39.77%.

Anledningen synes vara att förvaltningen skulle få ökade intäkter på cirka 1,2 miljoner kronor för år 2020. Allt enligt kommunfullmäktiges beslut den 27 januari 2020, §3.

Bakgrunden skulle vara att förvaltningen har skjutit till belopp, istället för att justera höjningen varje år och öka avgiften för de tidigare boende. Därför höjer man avgiften med hela 39,77% för de som bor där idag, istället för att ha korrigerat avgiften under tidigare år.

Hur kan detta vara möjligt? Hur kan kommunfullmäktiges ledamöter godkänna en sådan höjning för dem som bor där nu? Ingen tycks reagera.

Jag citerar C H Hermansson: "Någon j...a ordning ska det va i ett parti" (i en kommun).

Gör om och gör rätt!

KIM

SVAR DIREKT: Omsorgsnämnden rättar sig efter matsäcken.

Signaturen KIM klagar på att kommunfullmäktige har höjt måltidsavgifterna på våra vård- och omsorgsboenden. Det var verkligen inget lätt beslut i omsorgsnämnden att föreslå kommunfullmäktige denna prishöjning.

Det som nämnden stod inför är smärtsamma besparingar på våra äldre. Nedläggningar av boenden, åtstramning av hemtjänstinsatser och annat tungt. Nämnden har utgått ifrån tanken att den inte längre kan sponsra måltiderna. I ett sådant akut läge, där de ekonomiska ramar som fullmäktige har beviljat inte räcker, på långa vägar, behövde vi ta bort det frivilliga sponsrandet. Tidigare nämnder har sett det som välvilligt att hålla ner måltidspriserna, men nu, när priserna har gått upp och resurserna sinar tog nämnden detta beslutsförslag. Det är dock inte så att nämnden tar ett högre pris för att den tidigare har väntat med prishöjningar. Det handlar om självkostnadspris.

Enda sättet att slippa ta drastiska beslut som drabbar våra äldre är, som jag kan se, att fullmäktige höjer nämndens ramar väsentligt. Men då behöver andra verksamheter i kommunen minskas eller skatten höjas, sannolikt både och.

Med tungt hjärta

László Gönczi (MP), ordförande i Ljusdals omsorgsnämnd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel