Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Loos skola – möjligheternas skola, med den unika gemenskapen

 
Förändringar på Los skola
Visa alla artiklar

Vi kan inte ge våra barn en stabil och värdig grund för framtiden för hur billig prislapp som helst. Vi har ju en fullt fungerande skola, med en framtidstro och ett ganska ordentligt elevunderlag. Så snälla tänk till och ta den inte ifrån oss, förstör den inte! Vi har det ju så bra! skriver Före detta elev på Loos skola.

Vi har en helt underbar skola i Loos, som givit mig och många fler en fantastisk grund för livet. Jag har erfarenhet av både gymnasiet och universitet efter det, har aldrig haft det så bra som i Loos.

Det är framförallt sånt som ligger utanför själva “plugget” som jag är så tacksam för; samarbete, inte minst över åldersgränser, att tala inför varandra, inte vara rädd för att ställa frågor, se varandra, lära sig argumentera, visa respekt för varandra osv. Otroliga “verktyg" att stoppa i ryggsäcken. Personligen märkte jag en stor skillnad bara under gymnasietiden, det syns ganska tydligt vilka som har gått i större respektive mindre klass om man säger så. Det är utvecklande och gemytligt att gå på en mindre skola där man blir sedd, hörd och uppmuntrad till utveckling och avancemang utanför sin comfort zone.

Jag vill därmed påstå att vi har bättre förutsättningar att nå våra mål. Utbildningen är av minst lika hög kvalité som hos andra skolor. Vi har samma skollag, betygskrav, nationella prov, behöriga lärare och betygssättning som alla andra i landet. Så varsågod, jämför gärna meritvärden om man är orolig för det.

Att nu ge sämre förutsättningar för detta är verkligen att sätta käppar i hjulen. Framför allt i en sån liten by som Loos där skolan spelar en sådan central och viktig roll. En försämrad skola kommer inte locka fler att flytta hit och dessutom orsaka att fler ger upp och flyttar ifrån kommunen. Så synd på en sån fin och fungerande ort. Den “levande landsbygden” kommer att tvärdö.

Vad ska få kosta om inte utbildning? Vissa saker har en “nedre gräns” för att det ska fungera. Vi kan inte ge våra barn en stabil och värdig grund för framtiden för hur billig prislapp som helst. Vi har ju en fullt fungerande skola, med en framtidstro och ett ganska ordentligt elevunderlag. Så snälla tänk till och ta den inte ifrån oss, förstör den inte! Vi har det ju så bra!

Och lyssna mer på dem som kan och har kompetens, på dem som faktiskt är där på plats och jobbar, studerar och upplever det själva. Med tanke på de otroligt orimliga besparingar och ombyggnationer som kommunen har tänkt sig för Loos skola just nu så känns det som att man aldrig ens har satt sin fot på området, inte har kunskap nog om utbildning och skollagar och inte skapat sig en ordentlig uppfattning om läget och dess följder. Ser ni oss invånare enbart som kostnad och "budgetspräckare"?

Före detta elev på Loos Skola

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel