Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ljusdals Vattens prissättningar – får svar direkt

Anna-Karin Nejdmos förklaringar stämmer inte med min bild. Varför blir man skinnflådd när räkningen kommer? Nu vill jag ha förklaringar som stämmer in på vår situation här i Erikslund.

Läs också: Peter chockades av räkning– frågande till va-taxan: "Till vilken gräns ska det få skilja sig"

Varför uppskattar ni att vi gör av med 150 kubik/år, när 3 stycken hushåll på 3 personer gör av med 120 kubik. 7 stycken hushåll på 2 personer gör av med cirka 80 kubik/år och 3 stycken ensamhushåll gör av med cirka 40 kubik/år.

Ensamstående 40 kubik/år = 1600 kr

2 personer 80 kubik/år = 3200 kr

3 personer 120 kubik/år = 3600 kr

Ett ensamhushåll i villa ligger på ungefär samma pris hos Ljusdal Vatten och då är både avgifter och vattenmätare inräknad, så det är tydligt att vi här i Erikslund blir rånade in på bara skinnet.

Jag har kollat förbrukningen på flera hushåll med 2 personer, deras förbrukning ligger på ca 20 kubik/kvartal x 4 = 80 kubik/år

Sen blir vi pådyvlade dagvattenavgift på cirka 1500 kr/år. Vi har inget dagvatten här, endast ett dike som leder ner till Sjöboån vidare till Horneviken. Slutstation blir Ljusnan vid Norebron.

Vi har egen vattenförening Eriklunds ekonomiska vattenförening så det finns ingen anledning att vi ska sponsra Ljusdals kommuns alla vattenverk. Pajar det för oss så får vi stå för det själva.

Vi ska betala för avloppsvattnet, men inte 150 kubik/år. Vattenmätarna som påtalas är inte bara att byta i äldre fastigheter, då måste rörfirma anlitas för några tusenlappar.

Jan Hedman

Svar direkt: Hej. Vi kan tyvärr inte besvara enskilda kundärenden via insändare utan hänvisar dessa till vår kundservice.

Generellt kan vi säga att hur va-avgifter tas ut, till exempel debitering utifrån schablonförbrukning, styrs av de kommunala taxebestämmelserna för va. Bestämmelserna fastställs av kommunfullmäktige och går att läsa i sin helhet på vår hemsida.

Att mäta mängden utsläppt avloppsvatten är tekniskt komplicerat och inte något man normalt gör i Sverige och därför sker debitering utifrån en schablon. Ljusdals kommun använder 150 m3/år och bostadsenhet. Av Hälsingekommunerna använder tre stycken 150 m3/år och tre stycken 200 m3/år som schablon, vilket också är så det ser ut överlag i Sverige.

När det kommer till de specifika förbrukningar, avgifter och fakturafrågor du har så ber vi dig att ta kontakt med vår kundservice på 0651-760 750 eller info@ljusdalenergi.se för att få dessa kollade och förklarade.

Vänliga hälsningar, Ljusdal Energi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel