Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ljusdals kommuns personalpolitik – Lever vi i ”tvärt-om-landet”?

Ljusdals kommunchef säger ”Vi tycker det är viktigt att vårda de som varit anställda…” Men vad innebär de orden egentligen? undrar signaturen "Vart tog medmänsklighet vägen i Ljusdals förvaltning" och påminner om hanteringen av Inga-Lill Öjemark som ägde rum för ett år sedan.

När moderaterna ifrågasätter kommunens personalpolitik svarar vårt kommunalråd att han ”har största förtroende för att de utför sina åtaganden på ett respektfullt sätt gentemot sina medarbetare.” Och längre fram: ”Berätta för mig när och hur det har blivit fel så lovar jag att göra mitt yttersta för att rätta till det i framtiden.”

För ungefär ett år sedan kunde vi alla läsa i en lång intervju med Inga-Lill Öjemark om hur hon hade behandlats av den nu avsatta förvaltningschefen tillsammans med personalchefen.

Intervjun gjordes efter det att personalchefen enligt tidningen hade uttalat hur ”schysst” man hanterade avgångar och att man alltid förhandlade i närvaro av fackligt ombud. Inga-Lill kunde klargöra att så hade inte alls skett i hennes fall.

Hur hanterade vårt kommunalråd den informationen om ovärdigt hanterande av en medarbetare som enligt artikeln arbetat fläckfritt i 14 år i kommunen? Sökte upp? Tog reda på fakta? Lät bara passera?

Medarbetare kan berätta att kommunchefen blev väl insatt i Inga-Lills fall. Också han lät det orättvisa kränkande hanterandet bara passera.

(”Brottet”?: Inga-Lill, som då var chef för Elevhälsan, hade informerat utbildningsnämndens ordförande om att den utredning om Elevhälsan som nämnden vid juni-sammanträdet hade begärt till nämnden i september var klar. När utbildningschefen fick veta att nämndordförande sökt upp Inga-Lill, för att ta del av dokumentet nämnden önskat, vilket han då fick, anklagade hon Inga-Lill för illojalitet.)

Med anledning av avskedet av utbildningschefen står det i tidningen att kommunchefen uttalat sig: ”Vi tycker det är viktigt att vårda de som varit anställda…”

Utbildningschefen arbetar under tre (!) år. Avskedar flera från en dag till en annan. (Tystnadskulturen har blivit massiv enligt medarbetare.) Då blir det viktigt för kommunledningen att vårda! Och skicka med mer än en miljon kronor i januari!

Inga-Lill, som medarbetare beskriver som väldigt lojal tjänsteman, plikttrogen, ställde upp och utförde uppdrag när det behövdes vikarier på icke tillsatta tjänster, skötte alltid ekonomin. etc. fick enbart tre månaders lön minus tio dagar. En sådan helt obegriplig orättvisa!

Hur skall vi få en ändring och ett slut på den omvända värld som nu existerar i kommunens personalpolitik?

Säg inte ett och gör något helt annat – så som nu sker både med medarbetare och chefer!

Vart tog medmänsklighet vägen i Ljusdals förvaltning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel