Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ljusdal, Sverige – ja hela världen –behöver musiker, esteter, kulturarbetare

Det är en speciell känsla att se sina gamla elever agera och sjunga på scenen. Jag blir rörd och stolt. Igår fick jag verkligen njuta av sång och musik av hög klass. Samtidigt tänker jag på utbildningsnämnden som vill lägga ner både estetik-, media- och musikprogrammet i Ljusdal, skriver Céline Estassy. Utbildningsnämnden skriver svar direkt.

Annons

Häromdagen så sa Stina Bolin (S) att när även Lena Svahn (MP) som är musiklärare ser att det ej går att försvara att ha kvar musikprogrammet, så är det bara att lägga ner.

Det är nu jag borde skriva en lång argumenterande text om vikten av att satsa på musikämnet redan i grundskolan med vettiga förutsättningar (lokaler, utrustning, halvklasser och behöriga musiklärare) för att få fler sökande ungdomar till musikprogrammet. Men kommer någon att läsa om att vårt samhället behöver vuxna som förstår att musik inte bara är en kul hobby. Jag har själv misslyckats att nå fram trots 10 års brinnande engagemang för musik (och teater) som musiklärare på både låg-, mellan- och högstadiet.

Läs också artikeln: Vårkonsert med Ljusdals musikskola: "En summering av året som gått"

Orkar jag skriva en gång till om de estetiska ämnenas betydelse som en motpol till de teoretiska ämnena eller att musikfördjupning på gymnasienivå kan leda till att en ungdom väljer musikyrket som sitt framtida yrkesval? Ljusdal, Sverige, ja hela världen behöver musiker, esteter, kulturarbetare. Kan någon politiker tänka sig att läsa lite vetenskapliga artiklar om hur de estetiska ämnen stärker den egna personliga utvecklingen och kan vara helt avgörande för en individs mående, även i ett framtida, icke musikrelaterat, yrkesval?

Skriver jag för blinda ögon? Lena Svahn, Stina Bolin och company har redan bestämt sig. De vet vad som är bäst för Ljusdals framtid? Förslag finns att musikskolan och Slottehubben ska axla ansvaret att rädda Ljusdals estetungdomar. Dessa verksamheter är helt fantastiska på alla sätt och vis men kan inte alls jämföras med en renodlad 3-årig, högskoleförberedande gymnasieutbildning med fördjupning musik.

Jag tycker det är tragiskt att kommunens viktiga framtid kring Slottegymnasiets estetiska utbildningars vara eller icke vara ligger i några få politikers händer. Bakom varje musikproduktion, om det så är film, dans, cirkus, konsert, begravning, festivaler, yogapass, revy, osv finns en eller flera människors skapande krafter och musicerande. Människor som en gång var barn och som ville lära sig mer om musik, mer om att skapa med kropp och röst, till allas stora glädje och tröst. Dessa barn och ungdomar bor också i Ljusdals kommun. Så låt oss satsa på världens viktigaste ämnen, de estetiska!

Céline Estassy

SVAR DIREKT: Hej Céline! Mycket i det du skriver är självklart. Men politiken måste prioritera och det är både en välsignelse och förbannelse. Att vi ”vill” lägga ner musik- och mediaprogrammet är enbart ur perspektivet söktryck, att ekonomin inte tillåter klasser med så få elever som det handlar om i nuläget och lång tid tillbaka. Estet musik är en praktisk högskoleförberedande utbildning. Självklart är det en motpol mot de teoretiska programmen! Vi vet också att det finns en arbetsmarknad inom estetområdet. Ändå hjälper det uppenbarligen inte, eftersom intresset för musik och media är så lågt. Trots att vi har en blomstrande verksamhet inom Musikskolan och Estrad Ljusdal väljer ungdomarna annat på gymnasiet.

Du har misstagit dig på en sak, att musikskolan inte skulle kunna axla ansvaret för karaktärsämnena på estet musik. Det är ju musikskolelärarna som redan undervisar där till störst del. Att detta skulle ske på annan förvaltning är ingenting som påverkar kvalitén. Men det här måste såklart utredas innan vi vet mer.

Som avslutning vill vi poängtera att den kulturverksamhet som trots allt når ut till flest barn och ungdomar i kommunen är Musikskolan och Estrad. Dessa verksamheter är oumbärliga och överlägset den viktigaste skolformen inom kultur. Det är där den breda skaran förkovrar sig och utvecklas. Det är lätt att stirra sig blind på en gymnasieutbildning, som det som betyder mest för vår kommun.

Stina Bolin (S), ordf Utbildningsnämnden

Lena Svahn (Mp), vice ordf Utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel