Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ljusdal – okunskapens högborg?

Jag tror att många chefer och politiker i kommunen Ljusdal behöver en ordentlig genomgång av vad som är en god personalpolitik. Det kräver omsorg om de anställda, de som alltid brukar framhållas som kommunens viktigaste resurs, skriver Kurt Söderberg med anledning av artikeln om missade MBL-förhandlingar.

Jag läste i LJP den 26 mars att Ljusdals kommun allvarligt brister i att genomföra förhandlingar enligt MBL. När jag läser i texten framgår det att det regelmässigt förekommer att förhandlingar ”glöms bort”, särskilt gäller det vid viktigare förändringar av verksamheten för de anställda. 

Vidare kan jag läsa att det förekommit ett flertal förhandlingar mellan Kommunal och kommunen om förhandlingsbrott där facket krävt skadestånd. Redan hösten 2016 har stark kritik framförts om att fackliga förtroendemän hållits borta från insyn och medbestämmande.

Personalchefen hävdar i artikeln att MBL var ”ganska nytt” i kommunen, samt att det behövs utbildning i MBL. Jag vet inte vad som menas med ganska nytt. MBL beslutades i landets riksdag 1976. Därefter genomfördes av både fackförbund och arbetsgivarorganisationer omfattande utbildning. Under åren 1976–78 genomförde Svenska Kommunalarbetareförbundet cirka hundratalet veckolånga utbildningar om hur MBL kunde/skulle tillämpas. Vissa av dessa utbildningar gjordes gemensamt med arbetsgivarna.

Utgångspunkterna i MBL är att ge möjlighet till anställda att få både insyn och inflytande över förändringar i verksamheten, som är att betrakta som viktigare förändring för den anställde. Ytterligare ett syfte med medbestämmande var och är att ta tillvara de anställda kunskaper om den verksamhet som skall förändras. Det finns hos varje arbetsplats arbetstagare en genuin kunskap om hur det egna arbetet organiseras och som kan också förändras. Det kunskapen tappar verksamheten/kommunen genom sitt agerande. Kommunen nonchalerar arbetstagarnas kunnande.

Förändring av kostenhetens arbetsuppgifter är definitivt en sådan förändring. För de chefer som har förhandlingsansvar. Kan det vara lämpligt att ta del av AD:s domar om viktigare förändring. Som läsare av LJP under många år har jag följt alla de politiska skeende som utvecklas i kommunen. Jag är inte förvånad över det som händer. Det verkar som om de anställda enbart är en fysisk resurs, medan den intellektuella förmågan helt ignoreras.

Jag tror att många chefer och politiker i kommunen Ljusdal behöver en ordentlig genomgång av vad som är en god personalpolitik. Det kräver omsorg om de anställda, de som alltid brukar framhållas som kommunens viktigaste resurs. Jag som skriver detta har arbetat som ombudsman på Kommunala huvudkontor 1975–2001 och genomförd många veckoutbildningar om MLB samt tvisteförhandlingar.

Kurt Söderberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel