Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Liberalerna Ljusdal säger nej till demensboende på Östernäs

Liberalerna i Ljusdal skriver i sin insändare att de är kritiska till att en utbyggnad av Gärdeåsen inte finns med som ett presenterat alternativ till ett nytt demensboende på Östernäs.

Beslutet att påbörja en process för nybyggnation av ett demensboende i Ljusdals kommun är välkommet. Vi liberaler vill se ett boende som ökar trivseln och tryggheten för våra äldre. Men vi kräver en återremiss av förslaget att bygga boendet på Östernäs.

För oss är det viktigt att – i enlighet med professionen – samla demensvården inklusive korttidsboende och dagverksamhet till en plats. Att samordna dessa enheter är viktigt för att på sikt kunna hålla en hög kvalitet i alla verksamheter. Vi vill att kommunen ska kunna erbjuda en kvalitativ och anpassad vård till våra äldre med särskilda behov. Vi ser därför ett behov av ett modernt demensboende, men också en lösning som också är långsiktigt hållbar. Vi behöver förbättra personalens arbetsvillkor och finna lösningar som ökar såväl de boendes som de anhörigas trygghet.

Förstudien som skulle genomföras för det nya demensboendet skulle följas av två förslag, det ena var nybyggnation på Östernäs och det andra var utbyggnad på Gärdeåsen. Alternativet Gärdeåsen togs sedan bort, enligt Ljusdalshem på grund av för höga kostnader. Direktiven att presentera två alternativ har alltså inte presenterats. Politiken lämnas med ett förslag, som om det skulle vara allenarådande. De beslutande församlingarna har ännu inte i dag fått besked om kostnaderna för de två skilda alternativen – Östernäs och Gärdeåsen. Vi liberaler är kritiska till att Gärdeåsen inte finns som presenterat alternativ liksom att det inte tillkom ett annat möjligt alternativ. En jämförelse kräver att det finns alternativ att välja mellan. Så har inte skett.

Vi menar därför att en återremiss av ärendet är självklart. Vi vill gå vidare med Gärdeåsen som alternativ för att se de ekonomiska kalkylerna – vilka är effekterna på kort och lång sikt vid en projektering på Gärdeåsen jämfört med Östernäs? Om Gärdeåsalternativet inte är genomförbart så ska förstås ett annat alternativ för demensboendet kunna presenteras.

En samordning av demens-, trygghets-, äldre- och gruppboende torde vara önskvärt. Med närhet till förskola och skola kan framtida projekt, liknande dokumentärserien ”Fyraåringarna på äldreboendet”, ske. Vi värnar om våra äldre och vill därför att demensboendet byggs på en plats som gynnar de äldre, inte lättvindigt placeras där det för stunden råkar vara enklast att bygga nytt. Och politiken ska kunna välja, inte ensidigt presenteras en idé, för att omöjliggöra val av alternativ.

Maud Jonsson, vice ordförande för omsorgsnämnden och Liberalerna Ljusdal, Henrik Estander, ordförande Liberalerna Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel