Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Lärarna går på knäna

Det pratas för lite om lärarnas mående under pandemin. Situationen är ansträngd, skriver en lärare i Ljusdals kommun.

Det pratas mycket om trycket på sjukvården nu och det är helt rätt. Alla som jobbar där har länge varit i en stressad situation. När det gäller skolan är det dock mest fokus på hur pandemin påverkar eleverna.

Redan innan corona har vi lärare haft en stressad situation med allt tyngre tjänster. När vi pratat om dåliga resultat på medarbetarundersökningen har vi fått höra att så illa kan det ju inte vara – eleverna trivs ju och de flesta lyckas bli godkända.

Det säger inget om vår stress och hur vi mår. Vi är proffs och låter inte vårt mående gå ut över eleverna. Vi lärare biter ihop tills det inte går mer. Om vi hade haft mindre samvete och yrkesstolthet skulle vi istället låta bli att rätta uppgifter och prata med upprörda föräldrar när vi inte har tid och då skulle det märkas. Men de flesta lärarna fungerar inte så. Utanpå detta har vi nu en pandemi.

Är vi på jobbet finns risken för smitta där och den ständiga balansgången mellan att ha undervisning på plats och fjärr-/distansundervisning samtidigt. Från vecka till vecka kommer nya rekommendationer och vi måste vara beredda att anpassa oss.

Allt tar också längre tid när det mesta sker över nätet (jämfört med direktkommunikation i klassrummet). Sen har vi det extraarbete som elevernas eventuellt bristande motivation, koncentrationsförmåga och ork under distansstudierna kommer leda till. Det vill säga att rädda upp alla F.

Samtidigt som vi har stressen med att hinna med alla moment och ständigt behöva anpassa oss efter nya förutsättningar har många av oss fått ha barnen hemma i långa perioder och även då agerat lärare för dem. Det är inte många som vabbar, utan då jobbar man samtidigt hemifrån på heltid och känner sig otillräcklig. Rättningshögarna växer när planeringstiden äts upp.

Utifrån alla skrivelser om skolan och vikten av närundervisning så framstår vårt jobb som viktigt. Men om vi nu är så viktiga, ge oss lön därefter. Se till att det finns tillräckligt med personal så inte allt faller när någon är sjuk. Se till att vi kan hålla undervisning på plats på ett säkert sätt. Ge oss hållbara tjänster så vi hinner med att göra vårt jobb på bästa sätt, även när det inte är pandemi!

Trött lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel