Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Länsstyrelsens förslag om fiskeförbud skjuter över målet

Det borde ligga i samhällets intresse att snarare uppmuntra och utvidga möjligheterna för unga att utveckla ett naturintresse än att som nu med aktuellt förslag omöjliggöra ett för många mycket viktigt fritidsintresse, skriver Tommy Karlsson, Långvind.

Länsstyrelsen har konstaterat att fiskbeståndet längs kusten i länet har minskat. De åtgärder som nu föreslås kommer att innebära ett totalförbud för kustnära fiske i det planerade naturreservatet vid Långvind.

Man kan nog med rätta säga att förslaget skjuter över målet. Själv är jag ingen fritidsfiskare, men jag har några barnbarn som nu får sitt stora fritidsintresse spolierat. De kommer inte längre kunna fiska med kast- eller metspö, om förslaget blir verklighet. Förslaget är helt enkelt drastiskt, okänsligt och kommer till stora delar inte att påverka fiskebeståndet i positiv riktning.

Läs också ÖPPET BREV till landshövdingen och länsstyrelsens svar: Nu får det vara nog med inskränkningar i det rörliga friluftslivet

När mina barnbarn fiskar med spön kastar man eventuell fångst tillbaka i sjön. Det är min absoluta övertygelse att ett förbud mot spöfiske, oavsett om man behåller fångsten eller kastar fisken tillbaka i havet, inte alls kommer att påverka storleken på fiskbeståndet. Däremot berövas mina barnbarn och säkert många med dem ett stort och för dem viktigt naturintresse. Det borde ligga i samhällets intresse att snarare uppmuntra och utvidga möjligheterna för unga att utveckla ett naturintresse än att som nu med aktuellt förslag omöjliggöra ett för många mycket viktigt fritidsintresse.

Jag vädjar till Länsstyrelsen att ompröva förslaget om totalförbud mot kustnära fiske. Det borde finnas möjligheter att göra undantag för fiske som uppenbart inte påverkar fiskbeståndet.

Tommy Karlsson, Långvind

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel