Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

INSÄNDARE: Landsbygden ska leva – inte vargen

Vargstammen måste minska drastiskt för att det i överhuvudtaget ska gå att upprätthålla en sund jakt och en trygg djurboskapstillvaro i fortsättningen, för en levande landsbygd, skriver insändaren Milton Vestman.

September månad i Hälsingland:

Tio får dödade, åtta i Kilafors och två i Alfta. Tre stycken i Västansjö varav fyra svårt skadade.

Oktober månad i Hälsingland:

Jämthund dödad under jakt utanför Färila i Ljusdal, likaså i Tevansjö. Drever och stövare skadad under vargattacker i Edsbyn.

Detta har utspelat sig inom loppet på två månader, sju vargattacker. Trots detta så beslutar Länsstyrelsen att det inte ska bli någon licensjakt på varg i år och man tog tidigt i våras ett beslut på att mininivån för vargföryngring minst måste vara på 35 individer.

Den ungefärliga siffran på antalet vargindivider i Gävleborgs län är 60 individer, men jag är dock övertygad om att det är betydligt fler än så.

Egentligen så borde vargstammen i Gävleborgs län vara begränsad till runt 25 individer, för att det är en cirka fyrtiotre procents minskning av den nuvarande uppskattningen, vilket också följer riksdagsbeslutet. Vargstammen måste minska drastiskt för att det i överhuvudtaget ska gå att upprätthålla en sund jakt och en trygg djurboskapstillvaro i fortsättningen, för en levande landsbygd.

Det är ytterst märkligt att Länsstyrelsen inte ser allvaret i den vargpolicy man har idag när problemet med varg blir större och de beslutar om att öka vargstammen, och det borde uppenbart göras något som främjar de som lever, verkar och betalar skatt på landsbygden.

Vargfrågan ska hanteras på ett sätt som gynnar svenska bönder, landsbygdsbor och jägare. Länsstyrelsen måste ta sitt ansvar.

Milton Vestman i Kaven

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel